Categorieën

Service

Even stilstaan bij het geld dat in Schiedam wordt verdiend

Even stilstaan bij het geld dat in Schiedam wordt verdiend
Nieuws

Even stilstaan bij het geld dat in Schiedam wordt verdiend

  • Redactie
  • 22-11-2023
  • Nieuws
Even stilstaan bij het geld dat in Schiedam wordt verdiend


SCHIEDAM - De Quote 500 vormt jaarlijks een moment om stil te staan bij het reilen en zeilen van Schiedammers en mensen met duidelijk Schiedamse activiteiten. Scheutig met nieuws zijn deze stadgenoten meestal niet, over hun zakelijk en persoonlijk leven, allicht wel te begrijpen. Maar de redactie van het bekende blad doet voor ons allemaal de moeite een vinger aan de pols te houden: hoe vergaat het de mensen onder ons die het financieel voor de wind gaat of is gegaan?

De meest opmerkelijke naam is dan Chris Oomen. Geen Schiedammer, nooit geweest, maar wel een bekend gezicht in de stad vanwege zijn jarenlange rol als bestuursvoorzitter van ziektekostenverzekeraar DSW. Quote zet hem zestiende onder de rijke Nederlanders, met een geschat vermogen van 2,1 miljard euro. Dat verdiende hij niet bij DSW, waar hij in 2019 afscheid nam: de 74-jarige Delftenaar dankt zijn kapitaal aan zijn belang in Optiver, een beurshandelsbedrijf dat grote waarde kreeg. Dit jaar nog weer meer dan vorig jaar, wat maakt dat de redactie van Quote ‘de waarde’ van Oomen dit jaar maar liefst veertig procent hoger schat dan vorig jaar. ‘Chris’ stond vorig jaar nog 32ste op de lijst met vijfhonderd rijksten. Het leuke aan Oomen: hij bekommert zich ook om de journalistiek, getuige zijn aankoop van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in 2021. 

Met zijn gestage stijging passeert Oomen op de ranglijst de familie Nolet, sinds jaar en dag de rijkste Schiedammers. Nolet Distillery kampte afgelopen jaar met een teruglopend winst. Maar met een plus van 32 miljoen euro onder de streep, hoeft geen Schiedammer medelijden met het bedrijf en de familie te hebben. Quote schat dat het privévermogen van Carel, Bob en Carl en hun gezinnen afgelopen jaar met 5,6 procent uitdijde, tot 1,9 miljard euro, goed voor een 23ste stek op de lijst (was 25 vorig jaar, en 22 in 2021).

Op plek 26 staan in de Quote 500 twee zussen. Alicia en Tannetta Fentener van Vlissingen erfden het belang van hun vader Paul in de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV). Dat bedrijf is nog altijd eigenaar van Mammoet, ook al was er afgelopen jaar sprake van dat het moederbedrijf de Schiedamse hijs- en transportspecialist van de hand wilde doen. Dat is niet gelukt. Zodoende blijven de twee zussen voor een deel ook eigenaar van Mammoet. Net overigens als hun nichten, dochters van oom Frits, die door Quote op plek 34 (Annemiek, Cisca en Marthe) worden gezet. Annemiek is president-commissaris van SHV. Broer Harold overleed een jaar geleden.

David Hart staat 52ste in de lijst die door velen wordt gevreten en door enkelen gevreesd. Zijn vermogen steeg naar inschatting van de Quote-redactie met 8,6 procent naar 950 miljoen euro. Dat betekent toch twee stapjes achteruit in vergelijking met vorig jaar. Vastgoed, met name ook het logistieke vastgoed van Hart (66) deed het het afgelopen jaar niet geweldig, als je over financiële rendementen spreekt. Oplopende rente hè. Toch weet Hart de redactie te overtuigen dat zijn vermogen niet is teruggekacheld. De naar verluidt grootste logistiek ontwikkelaar van Nederland, DHG beschikt over goede buffers en kan tegen een stootje. Geen zorgen dus, daar aan de Schiedamse Maasboulevard. Nieuwtje van Hart: met de nieuwe loot Two Zero investeert het bedrijf nu ook in zonnepanelen. Tienduizend huishoudens zouden zo al hun stroom krijgen. 

Op plek 90 (van 85) zet Quote de broers Joop en Henk Roodenburg, samen goed voor 555 miljoen euro (met een kleine plus van 0,9% dit jaar). Zij bouwden Huisman Equipment op. 

Ook te vinden aan de Wiltonhaven is Damen, het vroegere Wilton-Fijenoord. Kommer Damen is als eigenaar nummer 113 (van 114), met een vermogen van 435 miljoen euro, dat is plus 2,4 procent volgens de rekenmeesters.

Even verderop staat het pand van Facilicom. Walter en Martine Geurts namen de scepter in dat bedrijf vorig jaar over van vader Johan Geurts. Facilicom werd groot in schoonmaken en doet nog veel meer, maar het werk rendeert. Zo goed dat broer en zus Geurts een dividend van 48 miljoen konden bijschrijven. Het bracht hun vermogen op 410 miljoen (plus 13,9%) en deed hen op de lijst stijgen van plek 137 naar 124. 

Kees Koolen staat op plek 130 (van 138). Hij verdiende zijn geld met vroege investeringen in Uber en booking.com (voor 110 miljoen euro verkocht in 2005) en belegt nu met zijn Koolen Industries in groene bedrijven. Waaronder Proton Ventures, aan de Wiltonhaven, inderdaad.

Dan is het lang zoeken. Pas op nummer 311 komen we weer ‘een Schiedammer’ tegen. het gaat om Herman Heinsbroek, rijk geworden met platenmaatschappij Arcade. Begin deze eeuw was hij ook korte tijd minister van Economische Zaken. De 72-jarige maakt op de lijst een flinke duikeling: vanaf plek 225. Met tweehonderd miljoen in kas neemt zijn vermogen naar schatting van de redactie dit jaar af met dertien procent.


PS. Aardig is om even te vergelijken met de eerste Quote 500 waarover Schiedam24 berichtte, die van 2015. Toen zette de redactie van het blad de ondernemers op de volgende posities, met hun vermogens:

Carel Nolet - 8 - 1,4 miljard
Kommer Damen - 21 - 800 miljoen
Joop en Henk Roodenburg - 32 - 510 miljoen
Chris Oomen - 52 - 340 miljoen
Herman Heinsbroek - 80 - 220 miljoen
David Hart - 122 - 160 miljoen