Categorie├źn

Service

Familie Akerboom: veel nieuwe buren op Dirkzwager-terrein

Familie Akerboom: veel nieuwe buren op Dirkzwager-terrein
Wonen

Familie Akerboom: veel nieuwe buren op Dirkzwager-terrein

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 04-02-2022
  • Wonen
Familie Akerboom: veel nieuwe buren op Dirkzwager-terrein

De eerste krant van wethouder Laan aan de familie Akerboom; foto: Jan Schrijver


SCHIEDAM - De familie Akerboom aan de Schie 38 ontving gistermiddag uit handen van wethouder Antoinette Laan het eerste exemplaar van 'De Dirkzwager Krant'. Deze krant belicht de verschillende bouwfases van het Dirkzwager-terrein. In het totaal worden zo'n honderdvijftig woningen gebouwd.

De familie Akerboom woont al decennialang in het rijksmonument aan Schie 38. Het gebouw dat je aan de Schie ziet, is het kantoor van een voormalige distilleerderij. Achter dit kantoor is ook een pakhuis van deze distilleerderij. Hun historische panden zullen over enige jaren omringd zijn door de nieuwbouwwoningen op het Dirkzwager-terrein. "We wonen op deze mooie plek aan de Schie al jaren zonder andere woningen om ons heen en we hadden liever gezien dat het zo was gebleven, als je het ons eerlijk vraagt", was hun reactie na het ontvangen van de krant. "Maar ook met de woningen om ons heen blijven we hier wonen, gaan we nooit meer weg uit Schiedam", voegen ze er meteen aan toe. Ooit vertrokken zij uit de Bollenstreek en kwamen via enkele omzwervingen in Schiedam terecht, waarin zij nu al meer dan de helft van hun leven wonen.

De bouw op het Dirkzwager-terrein begint in maart. Om Schiedammers over het ontstaan van deze nieuwe woonbuurt te informeren, is een speciale krant gemaakt, die een uitgave is van projectontwikkelaar Van Wijnen en gemeente Schiedam. "Vanaf maart worden de eerste nieuwe woningen op het Dirkzwager-terrein gebouwd. Daarmee krijgt de herontwikkeling van dit stukje binnenstad concreet vorm. Er worden de komende jaren door projectontwikkelaar Van Wijnen zo’n honderdvijftig woningen gebouwd op een plek waar eeuwenlang jeneverproductie aan de orde van de dag was. De herontwikkeling van het Dirkzwager-terrein is een bijzonder gegeven. De historische binnenstad wordt namelijk uitgebreid met een eigentijdse woon-werkwijk. Hierin krijgen verschillende monumenten die in het gebied staan een nieuwe functie", zo laat de gemeente in een persbericht weten.

In de krant wordt praktische informatie gegeven over sloop- en bouwwerkzaamheden en worden verschillende onderdelen van de gebiedsontwikkeling toegelicht. In de eerste editie van de krant wordt ook aandacht besteed aan het jeneververleden van het gebied, de resultaten van archeologisch onderzoek en kunnen lezers kennismaken met mensen die er gaan wonen en werken.

De krant is uitgebracht in een oplage van tienduizend exemplaren. De komende dagen wordt de krant in de binnenstad en langs de bouwverkeerroutes verspreid onder bewoners. Wie niet in het bezorggebied woont, maar wel geïnteresseerd is in de gebiedsontwikkeling en de verhalen erover kan de krant gratis ophalen bij het Stadskantoor (Stadserf 1), het I-punt De Waag (Lange Kerstraat 39) en Shop (Hoogstraat 157-A).