Categorieën

Service

Feestelijke week in Zwembad Zuid

Feestelijke week in Zwembad Zuid
Wonen

Feestelijke week in Zwembad Zuid

  • Redactie
  • 17-10-2016
  • Wonen
Feestelijke week in Zwembad Zuid

De vrienden zoeken sponsors; foto's Mari Dingenouts en Leida van Grootveld

SCHIEDAM - Herfstvakantie betekent altijd drukte in de Schiedamse zwembaden, maar in 'zuid' is het deze week wel behoorlijk enerverend voor de mensen achter en voor de schermen. Gisteren was de feestelijke herdenking van honderd jaar Wilhelminahaven, de habitat van het zwembad in de Gorzen, ooit toen het nog een openluchtzwembad was, en ook de laatste ruim veertig jaar als echt zwembad.

Het werd een bescheiden maar gezelliig feestje, georganiseerd door de Vrienden van Zwembad-Zuid, samen met zwembadexploitant Optisport, de gemeente en Fun Key Events. De opening was in de vertrouwde handen van burgemeester Cor Lamers, Bart Heinz deed namens de gemeente een boekje open over de verwachte en verhoopte revitalisatie van Wilhelminahaven aan de Nieuwe Waterweg. Ook Albert Bons, voorzitter van de vriendenstichting en historicus Han van der Horst vertelden over heden, verleden en toekomst van de haven en het zwembad. Voor mede-organisator Mari Dingenouts viel de belangstelling iets tegen. "De mensen moeten ook nog wennen even dat er in het gebied allerlei activiteiten zijn."

Voor het eerst te zien was een tentoonstelling over honderd jaar Wilhelminahaven, buiten, op banieren langs de haven; die blijft nog een maand te zien. Binnen in de serre van het zwembad wordt deze week in beeld gebracht hoe de 'vrienden' die vijf jaar geleden in de bres sprongen voor het behoud van het zwembad - dat was voor de politiek lang geen uitgemaakte zaak - in die periode hebben gebuffeld om het bad van zuid nieuw elan te geven.

De Vrienden van Zwembad Zuid boden zwembaduitbater Optisport een raamwerk met doek aan. Bedoeling is daarmee naar buiten te treden, met wisselende slogans, aldus Dingenouts. "Te beginnen met: al donateur? Dit om ons te laten steunen door nog meer Schiedammers bij de nieuwe ontwikkelingen van het zwembad en omgeving."

De feestdag gisteren kende verder optredens van popkoor Pleasure, muziek van Zahi, spelletjes voor de kinderen en rondvaarten met de zeekadetten en Scouting, die ook hun thuis in de Wilhelminahaven hebben. En er werd gezwommen, natuurlijk.

Dat zwemmen gaat deze week door, met de zwemvierdaagse, die zowel in Zuid als in Zwembad Groenoord wordt gehouden. Vandaag voor het eerst, vrijdag de afsluiting - zwemmers dienen vier van de vijf dagen te zwemmen om voor een medaille in aanmerking te komen. Dat kan op specifieke tijdstippen gedurende de dag.

Vrijdag de afsluiting van een feestweek in Zwembad Zuid met een een disco 'met een echte DJ', van zeven tot half negen 's avonds, 'voor kinderen tot en met twaalf jaar met een zwemdiploma'.