Categorie├źn

Service

Foutje bedankt: wipmolen van Schiedam

Foutje bedankt: wipmolen van Schiedam
Nieuws

Foutje bedankt: wipmolen van Schiedam

  • Redactie
  • 14-07-2021
  • Nieuws

SCHIEDAM - Moet je als rechtgeaard Schiedammer nou blij zijn met de nieuwe 'beeldenwand' op het vliegveld in Rotterdam?

De wand, met daarop twaalf gebouwen uit de steden in de directe omgeving, van Dordrecht tot Den Haag, heeft als bedoeling dat passagiers een 'gevoel van thuiskomen' ervaren als ze zijn geland op 'Rotterdam The Hague Airport'. Of dat ze 'kennismaken met onze regio'. Dat lijkt voor wat betreft Schiedam toch niet zo goed gelukt.

Behalve het Vredespaleis, de skyline van Rotterdam, het gemeentehuis van Lansingerland en de beeldbepalende gebouwen op de Markt van Delft, is er ook een afbeelding van een molen opgenomen. Terecht, onder de noemer Schiedam.

Maar wie verder kijkt, moet toch wel even achter de oren krabbelen. Er is sprake van de 'wipmolen in Schiedam'...

Nou is het misschien zelfs voor sommige Schiedammers nog even zoeken om op het woord stellingmolen te komen, omdat voor hen een molen toch vooraleerst zo'n kolos, tamelijk rank en hoog, met een omloop of stelling ergens halverwege is. Molen is gewoon gelijk aan stellingmolen, zullen we maar zeggen. Maar een wipmolen, dat zeker niet.

Nog even navraag gedaan bij De Schiedamse Molens. Hebben zij de marketeers van de luchthaven wellicht op een dwaalspoor gebracht? "Welnee", antwoordt Paul Sporken, communicatiemedewerker. "Nee, dat soort dingen gaan altijd volledig buiten ons om en dat snap ik ook wel. Dit is gewoon een domme fout."

"Dit is een wipmolen", zegt Sporken over de foto van de molen die hij meestuurt, die hieronder staat. "Het is zo'n beetje het molentype dat qua vorm het verste afstaat van de stenen stellingmolens die we in de stad hebben."

Boos kan Sporken niet worden over de faux pas van 'Zestienhoven'. "Héé, het is een begin. Schiedam staat wel vermeld op het vliegveld. Nu uitbreiden naar branderij en meer..." Toch bestaat de kans dat de fout binnenkort snel hersteld wordt. "Ik zal ze toch eens een mailtje sturen..."