Categorieën

Service

Foutje van Pieter Omtzigt

Foutje van Pieter Omtzigt
Politiek

Foutje van Pieter Omtzigt

  • Redactie
  • 14-11-2023
  • Politiek
Foutje van Pieter Omtzigt

Voor het hekje - of is het achter? - in het kantongerecht op de Lange Haven; foto: Wikimedia


SCHIEDAM - Schiedam in het nieuws. Dit keer niet slecht, ook niet echt goed. Het leert vooral dat een Tukker, hoe goed onderlegd ook, Schiedam als wel wat ver van zijn bed ervaart.

Pieter Omtzigt, natuurlijk hij, had het van de week bij Nieuwsuur over Schiedam. Zaterdag werd hij daar aan de tand gevoeld over zijn programma en zijn opstelling door Mariëlle Tweebeeke. Het ging onder meer om de opstelling van zijn partij dat wetgeving in de toekomst door een Nederlandse rechter aan de grondwet moet kunnen worden getoetst. En dan niet iedere willekeurige rechter, maar een constitutioneel hof. 

Omtzigt zei in die context: “Als je wilt dat een rechter over de Tweede Kamer heen kan (dus een wet die door het parlement is goedgekeurd, kan toetsen aan de grondwet, red) wil je niet dat dat de kantonrechter in Schiedam is. Dan wil je dat dat een speciaal constitutioneel hof is dat er voor opgericht is om te toetsen aan die grondrechten.”

De kantonrechtbank in Schiedam, vanaf 1908 gevestigd op de Lange Haven 65, werd in 2002 opgeheven. Tot 2010 bleven er in het pand nog zaken behandeld worden, als dependance van ‘Rotterdam’. Het pand is sindsdien gekocht door firma Nolet en intensief gerestaureerd.