Categorieën

Service

François HaverSchmidt komt tot leven in Foudgum

François HaverSchmidt komt tot leven in Foudgum
Uit

François HaverSchmidt komt tot leven in Foudgum

  • Redactie
  • 22-04-2022
  • Uit
François HaverSchmidt komt tot leven in Foudgum

FOUDGUM - François HaverSchmidt alias Piet Paaltjens komt tot leven in Foudgum, een dorp bij Dokkum waar de Schiedamse dichter-dominee rond 1860 preekte. Op initiatief van Johannes Keekstra wordt daar komende maand zes keer de locatievoorstelling 'Grauwe Hemel' gespeeld.

Keekstra zelf 'is', samen met Frank de Wilt, François HaverSchmidt. De dichter en de dominee worden door twee personen gespeeld Eline de Vries vertolkt de vrouwelijke rol in het stuk. Keekstra, ook schrijver van het script voor de voorstelling. "Ik vond direct dat er ook een dame in moest aantreden. Voor de balans, voor de sfeer maar ook omdat het zo bij de gedichten van Piet Paaltjens past. Vrouwen zijn in de bekende bundel Snikken en grimlachjes onbereikbare wezens, op een hoger niveau dan hijzelf. Een prachtig element om in dit stuk te gebruiken. Het was even zoeken naar de juiste vertolker. Professional Eline sloot dus nog maar pas aan, maar zij weet het direct neer te zetten."

Alhoewel drie acteurs, passeren talloze personages de revue. De dorpelingen die HaverSchmidt in de negentiende eeuw gedetailleerd omschreef, duiken op bijzondere wijze op, aldus Keekstra. Gebaseerd op teksten van HaverSchmidt zelf gaat de locatievoorstelling in op de jaren 1859-1862 waarin de predikant zijn eerste ambtsjaren beleefde en weinig aansluiting vond onder de Friezen. Of dit aan de dorpsbewoners lag en de situatie echt zo weinig uitzicht bood als de melancholiek dichtende dominee optekende, is de grote vraag. "Perspectief is dan ook het sleutelwoord. Het publiek wordt door soms zwarte humor, afwisseling van luchtige en beklemmende passages, en met bijzondere inzet van de omgeving uitgedaagd." De tweetalige voorstelling speelt zich deels buiten in het dorp en deels binnen in de kerk af.

Rond de locatievoorstelling zijn ook de nodige andere activiteiten. Keekstra schreef het boek 'Onder Frieslands grauwe hemel'. Er is een speciaalbier Blondlokkige Johanna ontwikkeld. Onlangs gaf Keekstra een presentatie in Schiedam, waar HaverSchmidt ná Foudgum woonde en werkte, en op 30 april is er een speciale wandeling in het buitengebied tussen Dokkum en Foudgum: over de paden van Piet Paaltjens. Deelnemers trekken langs oude vergezichten, beleven de ervaringen van HaverSchmidt. Met onderweg bijzondere ontmoetingen. Bibliotheken Noord is samen met een aantal partners de organisator: aanmelden voor de wandeling kan bij de bibliotheek.

Kaarten voor Grauwe Hemel op 13, 14, 15, 20, 21 en 22 mei zijn verkrijgbaar via I: www.grauwehemel.frl.

Zie ook dit artikel.