Categorieën

Service

Franciscus onderzoekt vervoer via drones

Franciscus onderzoekt vervoer via drones
Gezond

Franciscus onderzoekt vervoer via drones

  • Redactie
  • 21-03-2024
  • Gezond
Franciscus onderzoekt vervoer via drones


SCHIEDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland onderzoekt de mogelijkheden om het vervoer van medicijnen en bloed(monsters) door de lucht te vervoeren. Het ziekenhuis doet mee met een proef die door het samenwerkingsverband Medical Drone Services wordt gehouden.

Er gaat veel aan materialen heen en weer tussen de ziekenhuizen, vaak ook klein van formaat. Denk aan een bloedmonster dat bij een patiënt wordt afgenomen. Het bacterieel laboratorium van de twee ziekenhuizen is in Rotterdam. Ook medicijnen en bloed gaan heen en weer tussen de twee ziekenhuizen. Maar ook met andere ziekenhuizen in de regio worden materialen en monsters uitgewisseld die door de lucht vervoerd kunnen worden. 

Voordeel van het inzetten van drones in het transport hiervan is dat het dan snel (en dat kan dus levensreddend zijn) en duurzaam gebeurt. Maar de vraag is nog of het ook in onze drukke regio technisch en formeel (met toestemming van de inspectie Leefomgeving en Transport) mogelijk is. Dat wordt in de proef nu onderzocht. Overigens zijn het Erasmus MC en bloedbank Sanquin al enige jaren bezig om Medical Drone Service van de grond te krijgen.