Categorieën

Service

Franciscus: snelle vaccinatie personeel is nodig

Franciscus: snelle vaccinatie personeel is nodig
Gezond

Franciscus: snelle vaccinatie personeel is nodig

  • Redactie
  • 31-12-2020
  • Gezond
Franciscus: snelle vaccinatie personeel is nodig

Foto: archief/ Een Vandaag


SCHIEDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland steunt de oproep om medewerkers van het ziekenhuis zo snel mogelijk te vaccineren tegen Corona.

Gisteravond riepen Ernst Kuipers en Diederik Gommers op tv, bij Nieuwsuur, op om maandag al te beginnen met het inenten van ziekenhuispersoneel. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care willen daarmee voorkomen dat de zorg aan Coronapatiënten spaak loopt omdat ziekenhuispersoneel zelf geveld is door de virusinfectie. Gommers bood aan om zelf op zijn vrije dag de spuit te hanteren om het vaccin bij zijn collega's te zetten. Beleid van het ministerie is om op vrijdag 8 januari te beginnen met inenten.

De situatie in de ziekenhuizen is nijpend, aldus de twee, nu het aantal opnames in de kliniek en op de IC dag op dag toeneemt. Dat gekoppeld aan steeds meer zieke verpleegkundigen maakt dat het eind van de mogelijkheden van de ziekenhuizen in zicht is. Het woord 'fase zwart' waarin artsen moeten kiezen welke patiënt te behandelen, omdat er niet voor ieder plaats is, werd door de twee kopstukken uit de Coronazorg nog niet gebezigd, maar hun zorgen zijn groot, zo lieten ze blijken. De enige speelruimte die er nog is, is het afschalen van de reguliere zorg. Naar verluidt is landelijk de operatiecapaciteit al gehalveerd.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland bevestigt het beeld. "De Intensive Care ligt helemaal vol met Corona- en non-Coronapatiënten", laat een woordvoerster van het ziekenhuis weten. "De druk blijft in het huis hoog."

Daar helpt de regionale samenwerking met andere ziekenhuizen geen lieve moeder aan. "Ook de uitstroom naar de VVT-instellingen loopt tot nu toe goed", aldus de woordvoerster, doelend op de verpleeg- en verzorgingshuizen. "Wij zijn er echter nog niet; het aantal ziekenhuisopnames moet de komende dagen stabiliseren of gaan dalen om de situatie draaglijker te maken."

Het ziekenhuis rekent er niet op dat die wens realiteit wordt. De vooruitzichten zijn juist dat de komende dagen het aantal ziekenhuisopnames verder zal stijgen, zo laat het ziekenhuis weten.

Momenteel liggen er 57 Coronapatiënten in de twee vestigingen van het ziekenhuis. Elf daarvan op de IC; tien in Rotterdam, één in het Vlietland. Daar liggen verder twaalf patiënten in de kliniek, plus 34 in het Gasthuis. De actuele stand vanochtend was dat er verder nog drie mensen in het ziekenhuis lagen waarvan gedacht wordt dat zij Corona hebben, maar waarvan de uitslag van de test nog moet worden afgewacht.

Daarmee - en met de andere zieken in huis - dreigt de situatie 'onhoudbaar' te worden, zo haalt de woordvoerster de stellingname van de belangenbehartigers NVZ en NFU aan. Tel daarbij op de zieke verplegers en het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Bijvoorbeeld snelle inenting van de medewerkers die in direct contact staan met Coronapatiënten. "De samenleving als geheel is gediend met een snellere vaccinatie van deze professionals, omdat besluiten over verzwaring of verlichting van de lockdown met name worden genomen op basis van de opnames en druk op de zorg in ziekenhuizen. Beschikbaarheid van zorg is tenslotte essentieel."

Bij het Franciscus worden de voorbereidingen getroffen om zo snel mogelijk te kunnen vaccineren, 'wanneer er voor ons vaccin beschikbaar komt'. "Hierbij wordt kritisch gekeken welke professionals hiervoor in aanmerking komen en hoe we dit zo efficiënt mogelijk kunnen regelen en registreren."