Categorieën

Service

Fred van Overbeeke: de gesel van Wilma Verver

Fred van Overbeeke: de gesel van Wilma Verver
Nieuws

Fred van Overbeeke: de gesel van Wilma Verver

  • Kor Kegel
  • 13-08-2023
  • Nieuws
Fred van Overbeeke: de gesel van Wilma Verver

SCHIEDAM – Thuis, in zijn woning in Schiedam-Oost, is gisterochtend Fred van Overbeeke overleden. Het Expertisecentrum Euthanasie vervulde zijn laatste en hartstochtelijke wens.

Er zal geen uitvaartplechtigheid zijn. Fred van Overbeeke heeft zijn lichaam aan de wetenschap geschonken. Hij leed aan de spierziekte ALS. Hij is negentig jaar geworden – en twee maanden, voegt zijn echtgenote Marijke eraan toe.

In zijn jongere jaren had hij een mooie carrière bij Sijthoff Pers, uitgever van het Rotterdamsch Nieuwsblad, de Haagsche Courant, de Goudsche Courant en een flink aantal regionale kranten die ingestoken werden bij de drie hoofduitgaven. Op latere leeftijd ging hij in zijn vrije tijd geschiedenis en rechten studeren. Vooral dat laatste kwam hem goed van pas, toen hij zich ging verdiepen in de ruim dertig rechtbankzaken waarbij de Schiedamse burgemeester Wilma Verver-Aartsen betrokken was. Hij analyseerde de juridische implicaties en schreef daarover op het forum Schiedamstad, dat binnen en buiten Schiedam zeer goed gelezen werd.

Door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) kwam hij in het bezit van de uitbundige declaraties van burgemeester Verver. Hij deelde de strekking ervan met zijn lezers. Een opvallende uitgave betrof de taxikosten, nadat ze met Joan Leemhuis-Stout had geluncht in een zaak aan de Korte Haven. Drie uur lang had ze de taxichauffeur laten wachten.

De berichtgeving, die gretig werd overgenomen door lokale media en landelijke kranten, was zeer tot ongenoegen van Wilma Verver. Ze daagde Van Overbeeke tweemaal voor de rechter en verloor. Beroep was in beide gevallen niet mogelijk.

Hij leidde de laatste jaren noodgedwongen een teruggetrokken bestaan. De spierziekte maakte hem alle functioneren onmogelijk en zo wilde hij niet verder. De euthanasie vond plaats om vrijdag 11 augustus om negen uur in de ochtend. Een kwartier later werd het overlijden vastgesteld.