Categorieën

Service

Fries theater- en boekproject Grauwe Hemel naar Schiedam

Fries theater- en boekproject Grauwe Hemel naar Schiedam
Uit

Fries theater- en boekproject Grauwe Hemel naar Schiedam

  • Redactie
  • 01-03-2022
  • Uit
Fries theater- en boekproject Grauwe Hemel naar Schiedam

In aanloop naar de theatervoorstellingen van mei in het kerkje van Foudgum - de kaartverkoop is juist gestart - presenteert initiatiefnemer Johannes Keekstra zijn bijbehorende boek Onder Frieslands grauwe hemel op 9 april in Schiedam; foto: Siem Akkerman


SCHIEDAM - Het Friese project Grauwe Hemel, over dichter-dominee François HaverSchmidt alias Piet Paaltjens, trekt het land in.

In aanloop naar de theatervoorstellingen van mei in het kerkje van Foudgum - de kaartverkoop is juist gestart - presenteert initiatiefnemer Johannes Keekstra zijn bijbehorende boek Onder Frieslands grauwe hemel op 9 april in Schiedam. Met een stadswandeling, en een presentatie in de monumentale uitgeverij van Paaltjens’ beruchte dichtbundel Snikken en grimlachjes (1867).

De Schiedams-Foudgumse connectie zal niet bij deze happening blijven. Vanaf 14.30 uur spreekt Keekstra, schrijver van theaterstuk en boek, in de oude uitgeverij. Het volgt op een speciale HaverSchmidt-tour door Schiedam, de stad waar de creatieve predikant (geboren in Leeuwarden) na een droeve periode in Foudgum de laatste dertig jaar van zijn leven woonde en werkte. Uitgever Roelants maakte hem vanuit hier beroemd onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens.

De dag wordt georganiseerd door het ‘Roelants-pand’ zelf en de Bibliotheek Schiedam. Belangstellenden worden door de stad gegidst langs HaverSchmidt-locaties, met aansluitend een boekpresentatie in het monumentale pand. Voor verdere muzikale/creatieve omlijsting bij deze samenwerking strikt de Schiedamse organisatie een landelijk bekende naam. Daarover later meer.

Het Schiedamse evenement staat niet op zichzelf: Grauwe Hemel heeft ook in HaverSchmidts laatste preekplaats Schiedam de Paaltjens-koorts weer aangewakkerd. Er wordt gewerkt aan meer activiteiten rond het ‘Friese verhaal’ van de dichter-dominee, in de Zuid-Hollandse stad. Deze moeten na de aanstaande voorstellingenreeks in Foudgum gestalte krijgen.