Categorieën

Service

Geen cel voor Schiedamse betrokkenen diesel- en accijnsfraude

Geen cel voor Schiedamse betrokkenen diesel- en accijnsfraude
Nieuws

Geen cel voor Schiedamse betrokkenen diesel- en accijnsfraude

  • Cerberus/Maarten Bakker
  • 30-01-2024
  • Nieuws
Geen cel voor Schiedamse betrokkenen diesel- en accijnsfraude


SCHIEDAM - Twee voormalige leidinggevenden van het bedijf Mega Fueller uit Schiedam hoeven niet naar de gevangenis, hoewel ze zich schuldig gemaakt hebben aan omvangrijke fraude met dieselolie.

Het Openbaar Ministerie eiste eind vorig jaar een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar tegen beide mannen, maar de rechtbank in Rotterdam veroordeelt ze nu tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.   

In december hield de Rotterdamse rechtbank een megazitting tegen zeven verdachte personen en twee verdachte bedrijven. Ze waren volgens het OM betrokken bij dieselolietransporten vanuit twee Belgische bedrijven naar plaatsen in Nederland, zonder dat er accijns werd betaald. Het bedrijf Mega Fueller vervulde een spilfunctie in de omvangrijke fraude met zogenaamde 'designer fuels'.   

Een van de adressen waar de tankauto’s uit België volgens de vrachtbrieven naar toereed, was het Schiedamse bedrijf. Maar Mega Fueller was volgens het OM helemaal niet in staat om olie te ontvangen. Het was een 'papieren bestemming'. De ‘designer fuels’ uit België gingen in werkelijkheid naar een bedrijf in Lijnden, in de Haarlemmermeer, waar het werd omgekat. Het bedrijf in Schiedam werd ook gebruikt om valse facturen mee te versturen, aldus het OM. En er zou faillissementsfraude mee gepleegd zijn. In 2015 ging Mega Fueller bankroet.

Gijs van der H. (72) was enig aandeelhouder en bestuurder van het bedrijf. Wilhelm A. (62) was bedrijfsleider van het bedrijf. De rechtbank vindt bewezen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan accijns- en faillisementsfraude, aan valsheid in geschrifte en aan lidmaatschap van een criminele organisatie. Omdat de zaak al oud is, hoeven ze van de rechtbank niet naar de gevangenis. Wel mogen ze de komende vijf jaar geen leidinggevende functie vervullen in het bedrijfsleven. Ook moeten ze 380 duizend euro aan de curator van Mega Fueller betalen.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Mega Fueller een autoveilingbedrijf zou worden. Toen dat niet doorging, stapte het bedrijf in de brandstofhandel. Volgens het OM liep de Nederlandse fiscus 1,7 miljoen euro mis door de accijnsfraude.

Andere verdachten in de zaak hebben ook werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen gekregen. Een verdachte is helemaal vrijgesproken.