Categorie├źn

Service

Geld gestolen met 'Coronababbeltrucs'

Geld gestolen met 'Coronababbeltrucs'
Nieuws

Geld gestolen met 'Coronababbeltrucs'

  • Redactie
  • 09-10-2020
  • Nieuws
Geld gestolen met 'Coronababbeltrucs'

SCHIEDAM - De politie waarschuwt voor babbeltrucs die een verband houden met Corona. Meestal zijn ouderen het slachtoffer. Ook in Schiedam proberen mensen met een babbeltruc rond het virus mensen geld af te troggelen. 

Zo werd gisteren een oudere Schiedamse aan haar voordeur aan de 's-Gravelandseweg verrast door een vrouw die stelde dat zij 'de boel vanwege Corona moest ontsmetten'. Die zou gebeuren in opdracht van een verzorgingstehuis. Hiervan zou een brief gestuurd zijn, wat uiteraard niet het geval was, zo meldt de politie. "De dame was gelukkig zo alert om de vrouw de deur te wijzen."

Eind september liep het minder goed af aan met een eveneens oudere bewoonster van de François Haverschmidtlaan. Daar diende zich bij een de woningen een vrouw aan die vertelde van de zorg te zijn en wat informatie te komen geven. Zij werd wel binnengelaten; samen gingen de twee vrouwen in de woonkamer zitten. De bezoekster moest, zoals zij vertelde, de longen van de bewoonster beluisteren en stelde voor dit in de slaapkamer te doen. "De vrouw heeft toen de longen beluisterd met een stethoscoop. Na afloop vertelde zij dat haar longen goed klonken en is vervolgens weer vertrokken." Later bleek dat er in een onbewaakt ogenblik toch 250 euro uit een kast was gehaald.

"Zo zjin er tal van voorbeelden te bedenken, waarbij de Coronasmoes er momenteel wel uitspringt", aldus de politie. Van een man in Hoek van Holland werd gisteren vierduizend euro gestolen. Ook hier diende zich een vrouw aan bij de woning die de 86-jarige bewoner vertelde dat zij de woning moest ontsmetten. "De man was daardoor wat overdonderd en liet de vrouw binnen. Na vijftien minuten vertrok de vrouw weer en ontdekte de man tot zijn ontzetting dat zij een portemonnee met 4.000 euro had meegenomen."

Op dinsdag 29 september was het raak bij een oudere bewoonster van de Burgemeester Pruissingel in Vlaardingen. Hier werd geen geld buitgemaakt. Een goede week eerder was er een vergelijkbaar incident aan de Fuutstraat in Vlaardingen. Hier wilden twee vrouwen naar het toilet. "De bewoonster, slechtziend en slechthorend wist de dames buiten de deur te houden, maar het toont andermaal aan dat dergelijke verdachten in wisselende samenstelling kwetsbare ouderen uitzoeken en beroven van zuur verdiende spaarcentjes of juwelen die een emotionele waarde hebben."

De politie waarschuwt: "Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen." De politie stelt alert te zijn op deze vorm van diefstal.