Categorie├źn

Service

Gemeente vraagt provincie nogmaals om molenbiotoop

Gemeente vraagt provincie nogmaals om molenbiotoop
Nieuws

Gemeente vraagt provincie nogmaals om molenbiotoop

  • Redactie
  • 17-05-2022
  • Nieuws
Gemeente vraagt provincie nogmaals om molenbiotoop

Een molen moet vrij in de wind staan. Met een biotoop kan hoogbouw rondom worden voorkomen

SCHIEDAM – ‘Zonder nadere motivering’ is de provincie Zuid-Holland voorbijgegaan aan het verzoek van de gemeente Schiedam om de molens in de binnenstad een bijzondere molenbiotoop toe te kennen. Eerder werd er voor vier molens in Leiden en twee molens in Den Haag wel zo’n biotoop ingesteld. Schiedam wil weten waarom de provincie aan het belang van de Schiedamse molens voorbijgaat. 

De gemeente heeft nogmaals aangedrongen op toekenning van de molenbiotoop. Deze zou moeten worden opgenomen in de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening. Schiedam moet zich ook houden aan regionale bouwafspraken. Waar mogelijk moet er woningbouw komen zonder de leefomgeving en het groene karakter geweld aan te doen. Hoogbouw zal vaak een oplossing zijn. Maar dat zou zeer nadelig zijn voor de Schiedamse molens, want hoogbouw neemt de wind weg. Zonder windvang kunnen de wieken niet draaien en verliezen de nog in functie zijnde Schiedamse molens hun betekenis. 

Schiedam is er trots op. Het zijn de hoogste molens ter wereld. Ze zijn voor het toerisme van belang en ze zijn een belangrijk element uit de jenevergeschiedenis van de stad. De gemeente wil hun functioneren beschermen. 

Als de provincie blijft weigeren, wil Schiedam wel eens goed uitgelegd zien waarom het in Leiden en Den Haag wel kon en in Schiedam niet.

Directiepensioenbelangen C.H.J. Nolet B.V.

Hoofdstraat 14, Schiedam

Meer over Directiepensioenbelangen C.H.J. Nolet B.V. →