Categorie├źn

Service

Geuzenpenning 2023 naar AAPP

Geuzenpenning 2023 naar AAPP
Politiek

Geuzenpenning 2023 naar AAPP

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 26-01-2023
  • Politiek
Geuzenpenning 2023 naar AAPP

VLAARDINGEN - De Geuzenpenning voor 2023 wordt toegekend aan de Myanmarese mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Dat heeft de stichting Geuzenpenning bekendgemaakt. AAPP zet zich sinds 2000 in om het lot van de duizenden politieke gevangenen in Myanmar te verbeteren.

Al decennia voeren de militairen een niets ontziend bewind, maar sinds de coup van 1 februari 2021 zijn de omstandigheden nog verder verslechterd. De militaire junta trekt zich niets aan van de meest elementaire mensenrechten: mannen, vrouwen en zelfs kinderen worden willekeurig opgepakt en in de gevangenis gegooid. Daar moeten ze zien te overleven zonder goede voeding, hygiëne en medische verzorging. Er wordt stelselmatig gemarteld, sommigen worden vermoord. "De omstandigheden in Myanmar zijn nu zeer slecht’’, zegt Min Min van AAPP die de onderscheiding namens deze organisatie op 13 maart in Vlaardingen in ontvangst zal nemen. "Het was heel erg tijdens de Japanse invasie in de Tweede Wereldoorlog, maar deze periode zie ik als de slechtste situatie van onze hele geschiedenis.’’

De Assistance Association for Political Prisoners probeert uit alle macht de politieke gevangenen op allerlei manieren te ondersteunen. Dat doet zij vanuit Thailand. Vóór de coup had AAPP een kantoor in Rangoon (Myanmar), dit is nu gesloten.

AAPP geeft elke dag een update van de situatie. Sinds de coup zijn er volgens AAPP meer dan 2750 mensen gedood, van wie bijna negenhonderd in gevangenschap. Zo is Khin Mar La Win, moeder van drie kinderen, op 19 maart 2021 op straat door militairen neergeschoten, nadat ze op haar knieën had gesmeekt om haar niet te arresteren. De volgende dag kreeg haar man het bericht dat hij haar lijk kon ophalen. Volgens een getuige vertoonde haar lichaam sporen van marteling. Via de website van AAPP zijn de namen te vinden van alle slachtoffers en de omstandigheden waaronder ze zijn vermoord.

"De toekenning van de Geuzenpenning betekent voor ons een enorme aanmoediging'', zegt Min Min. Zelf heeft hij vijf jaar, twee maanden en zeven dagen in eenzame opsluiting gezeten voordat hij onverwacht werd vrijgelaten. "Het geeft ons meer energie om nog harder te werken om schendingen van mensenrechten in Myanmar te stoppen. Deze onderscheiding laat ons zien dat de wereld ons niet in de steek laat.’’