Categorieën

Service

Geuzenpenning: strijd tegen dictatuur blijft - helaas - actueel

Geuzenpenning: strijd tegen dictatuur blijft - helaas - actueel
Nieuws

Geuzenpenning: strijd tegen dictatuur blijft - helaas - actueel

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 15-03-2022
  • Nieuws
Geuzenpenning: strijd tegen dictatuur blijft - helaas - actueel

Foto's: Paul Meuldijk


VLAARDINGEN – Gisteren een belangrijk moment in onze buurstad Vlaardingen: de uitreiking van de Geuzenpenning. Al ruim dertig jaar een begrip met vele bijzondere internationale laureaten, maar dit jaar toch weer op een trieste manier actueel.

De Geuzenpenning, ter herdenking van het Geuzenverzet in de Tweede Wereldoorlog, is een Nederlandse onderscheiding die wordt verleend aan mensen of organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet in hun strijd voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie.

De penning 2022 ging naar Lawyers for Lawyers, een onafhankelijke en non-politieke organisatie die het goed functioneren van de rechtsstaat bevordert. Dit doet zij door advocaten wereldwijd te steunen die door hun werk moeilijkheden ondervinden en risico lopen. Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad, reikte hem uit.

Ook de Geuzenpenning 2021 had een duidelijke link naar rechtstraat en rechtspraak. Deze ging naar Malgorzata Gersdorf en werd ook gisteren overhandigd - dat was er eerder nog niet van gekomen. Zie voor het werk en de inzet van Gersdorf dit artikel. De uitreiking van de penning werd gekoppeld aan de herdenking van het Geuzenverzet. Die begon bij de Geuzengraven op de Vlaardingse begraafplaats Emaus. Daar sprak de Schiedamse burgemeester Cor Lamers, werden kransen en bloemen gelegd en een minuut stilte in acht genomen. Hierna volgde de Wandeling van Vrede en Vrijheid, een tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Daar volgde de herdenking bij het Geuzenmonument en de uitreiking van de twee penning in de Grote Kerk.