Categorieën

Service

Goud op twirling-NK voor Schiedamse Jara de Groot

Goud op twirling-NK voor Schiedamse Jara de Groot
Sport

Goud op twirling-NK voor Schiedamse Jara de Groot

  • Redactie
  • 17-12-2022
  • Sport
Goud op twirling-NK voor Schiedamse Jara de Groot

Jara de Groot in Almere op het hoogste treetje; foto; privé


SCHIEDAM - Jara de Groot, twirlster bij de vereniging Liberte in Barendacht, won afgelopen weekend een gouden medaille op de Nederlandse kampioenschappen van de National Baton Twirling Association (NBTA).

De achttienjarige Schiedamse won in Almere op het onderdeel ‘1 baton’. De Groot haalde bovendien een bronzen plak op het onderdeel Dance. 

Twirling of twirlen is een combinatie van ritmische gymnastiek, turnen, ballet en majorette, altijd met een zogenaamde ‘baton’. Die stokken worden veelvuldig rondgedraaid, vandaar de naam twirling. Het lijkt op wat we kennen als ‘majorette’; daarbij gaat het meer om show en dans, bij twirlen meer om de sport en het turnen.

Twirlen is ontstaan vanuit een gevechtssport die populair was op de Samoa-eilanden in de Grote Oceaan. Vanaf deze eilanden verspreidde en ontwikkelde zich de sport in Amerika, waar al snel wedstrijden en nationale kampioenschappen weden gehouden. De oorspronkelijke gevechtsattributen (grote houden stokken) werden vervangen door metalen stokken met rubber uiteinden. 

In Schiedam wordt er getwirld bij The Yellow Rainbows, onderdeel van muziekvereniging Harpe Davids, en ook door Schiedamsen bij Adencia in Vlaardingen.