Categorieën

Service

Forse groei aantal daken met zonnepanelen in Schiedam

Forse groei aantal daken met zonnepanelen in Schiedam
Wonen

Forse groei aantal daken met zonnepanelen in Schiedam

  • Redactie
  • 10-04-2024
  • Wonen
Forse groei aantal daken met zonnepanelen in Schiedam


SCHIEDAM - Dat het hard gaat met de installatie van zonnepanelen op daken in Nederland is bekend. Maar - met dank aan de bepleiters van een duurzame leefwijze en Poetin - de afgelopen jaren gaat het wel heel hard. Tussen eind 2020 en juli 2023 groeide in Schiedam het aantal woningen met zonnepanelen met bijna honderdveertig procent.

In 2020 hadden 2002 Schiedamse huizen zonnepanelen op het dak; afgelopen zomer waren dat 4802 woningen. Dit stelt vergelijkingssite Independer op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zonnepanelen zijn in heel Nederland bezig met een opmars. "Het aantal installaties is in 2,5 jaar tijd zelfs vrijwel verdubbeld", aldus Independer. In 2020 hadden zo’n 1,3 miljoen woningen zonnepanelen op het dak. In het tweede kwartaal van 2023 was dit aantal toegenomen tot bijna 2,5 miljoen. Het aantal gemeenten waar op meer dan de helft van het aantal daken zonnepanelen ligt groeit; Tynaarlo (Drenthe), Dantumadiel (Friesland) en Ooststellingwerf (ook in Friesland) zijn koplopers in het land, met respectievelijk 56,8, 55,1 en 54,2 procent van de woningen met daken die energie opwekken. In het algemeen zijn het vooral plattelandsgemeenten waar veel zonnepanelen liggen.

Afgelopen zomer hadden 2.450.172 woningen een installatie met zonnepanelen, aldus Independer. Eind 2020 stond de teller op ‘nog maar’ 1.267.651. Joris Kerkhof, expert energie bij het bedrijf legt uit: “Het is een opvallend grote versnelling in de aanleg van zonnepanelen, die natuurlijk past in de energietransitie. Maar vergeet ook niet dat dit de periode is waarin ook de energieprijzen flink zijn gestegen. Dat heeft ook zeker bijgedragen aan deze fikse opmars.”

Qua groei van het aantal zonnepanelen staat Schiedam behoorlijk in de top. In Albrandswaard nam het aantal installaties het sterkst toe tussen 31 december 2020 en 30 juni 2023. Het aantal verdriedubbelde hier zelfs (+202,8%). Ook in Krimpen aan den IJssel (+190,6%) en in Krimpenerwaard (+174,4%) was er een sterke toename. In Rotterdam groeide het aantal met 139 procent, in Vlaardingen met 135 procent. Schiedam haalt met zijn 140 procent zo'n beetje de top-10 van het land.

Dat is ook mogelijk omdat de stad van ver komt. Afgelopen zomer had 12,6% van de Schiedamse woningen een zonne-installatie op het dak. Daarmee zijn er na Schiedam slechts vier gemeenten met minder zonnepanelen: de drie grootste steden en opvallend genoeg Zandvoort. In percentages heeft Amsterdam het minste zonnedaken (7,5%), gevolgd door Rotterdam (8,8%) en Den Haag (10,4%). “Grote steden lopen vaak achter, omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Verder kun je denken aan een stad als Amsterdam met veel beschermde stadsgezichten; daar kun niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus Kerkhof.

Zie ook dit artikel.

Bron: Independer