Categorieën

Service

Groen Links-PvdA lijkt meeste stemmen te trekken

Groen Links-PvdA lijkt meeste stemmen te trekken
Politiek

Groen Links-PvdA lijkt meeste stemmen te trekken

  • Redactie
  • 06-06-2024
  • Politiek
Groen Links-PvdA lijkt meeste stemmen te trekken


SCHIEDAM – Groen Links-PvdA krijgt de meeste stemmen in Schiedam vandaag tijdens de Europese verkiezingen. Dat blijkt uit de rondvraag van Schiedam24.

Als de stemming zoals door deze site opgetekend representatief is voor Schiedam, volgt de PVV qua populariteit als tweede partij. Het verschil tussen de twee is volgens de peiling behoorlijk groot. 

Verder lijkt Volt het opvallend goed te gaan doen. In onze peiling komt de partij uit rond de tien procent van de stemmen. Ook beter dan velen verwachten zou het CDA het vandaag doen, als de proefstemming van Schiedam24 een reële afspiegeling van de voorkeuren in de stad is. 

De VVD zou volgen na het CDA, samen met FvD. Daarna NSC, D66, BBB en de Partij voor de Dieren. 

De peiling van deze site verliep moeizaam, omdat Facebook, een belangrijk middel waarop het nieuws de lezers bereikt, berichten met een politieke inhoud amper tot niet aan zijn gebruikers voorlegt. Zodoende brachten niet meer dan 73 mensen hun stem uit.

De stemmers vertrouwen in het algemeen over hun kennis van de standpunten van de partijen. Op een schaal van 1 tot 10 geven ze zichzelf een 6,1. Ze durven er daarom wel op te vertrouwen dat ze weten wat ze van de Nederlandse afgevaardigden kunnen verwachten in Brussel en Straatsburg.

Dit ondanks het feit dat ‘de poppetjes’, de parlementsleden die vandaag verkiesbaar zijn, niet bijster bekend zijn. Er zijn respondenten die zeggen negen, of acht lijsttrekkers bij naam te kennen. Maar anderen geven eerlijk toe niet meer dan een of twee, of zelfs geen lijsttrekkers te kennen. Dat is voor ze vandaag hun stem uitbrachten. Daarvoor bleek veel animo; maar liefst 85 procent van de deelnemers aan de rondvraag was van plan dat te gaan doen.