Schiedammers kunnen vandaag niet stemmen op een stadgenoot
- Achtergrond
- 06-06-2024
- Politiek
ACHTERGROND - Zo, de dertig stembureaus in de stad zijn open. Hoeveel procent van de Schiedammers zou zijn stem gaan uitbrengen voor de Nederlanders in het Europees Parlement? Ik durf het nauwelijks uit te spreken, maar het is hopen dat we de vijftig procent halen. De voortekenen daartoe zijn niet goed. En dat op D-Day. Afijn, u heeft het van de week vast allemaal gehoord. Maar lees voor de gein eens terug over hoe de Europese Unie tot stand is gekomen, de hoop van ‘nooit meer oorlog’ die de politici van net na ’45 dreef, en je raakt onder de indruk van de ambitie, het vertrouwen en de daadkracht om te streven naar het goede.
Nou, wat dat betreft mogen we in Schiedam nog wel een beetje wakker worden. Wij Schiedammers kunnen onze stem niet op een Schiedammer uitbrengen. Er staat er gewoon geen op het stembiljet. Vlaardingen komt langs (Remi Poppe!), Maassluis, Barendrecht, Lansingerland, Delft (ook maar twee keer), en Rotterdam allicht. Zeventien Rotterdammers staan er op de uitvouwlijst. Een stad die een keer of acht zo groot is als Schiedam.
En dan is ook de Maasstad nog niet overdreven gezegend met kandidaten voor Brussel en Straatsburg. Het is kiezen uit zestien Utrechters, 35 Hagenezen en liefst 49 Amsterdammers. Leeft politiek meer in de Hofstad en de hoofdstad? Of gaan mensen met politieke ambities eerder in die steden wonen?
Nu, in ieder geval weten ze Schiedam niet te vinden - of Schiedammers hebben andere dingen te doen dan zich verkiesbaar stellen. Het is tamelijk ontstellend hoor. Zaanstad, vaak in veel opzichten te vergelijken met Schiedam, kent vier kandidaten, niet als Helmond, ook zo’n gemeente die wel wat weg heeft van Schiedam. Hetzelfde geldt voor Apeldoorn, nu ook niet direct de hoofdstad van Nederland. Woudenberg, of all places, levert drie kandidaten, net als Middelburg, ook met veel minder inwoners dan Schiedam. Hilversum: vijf inwoners hopen vandaag op een wonder; Tilburg: idem dito. Mensen die in Arnhem, Almere of Gouda (kleiner dan Schiedam) wonen, kunnen vandaag hun stem uitbrengen op zes stadgenoten! En Limburgers op negen mannen en vrouwen uit Maastricht. Maar ja, dat is natuurlijk zo’n beetje de stad van Europa. Op 7 februari 1992 - wat is dat al weer een eeuwigheid geleden! - werd daar het verdrag gesloten dat nu de basis is voor de samenwerking in Europa. Die onmisbaar is voor een toekomst in vrede en welvaart, ook voor de Schiedammers. Want je maakt mij niet wijs dat Europeanen die samenwerken, niet meer bereiken dat mensen gelukkig maakt, dan Europeanen die elkaar links laten liggen.