Categorieën

Service

Groen Links wil energietoeslag voor meer mensen

Groen Links wil energietoeslag voor meer mensen
Politiek

Groen Links wil energietoeslag voor meer mensen

  • Redactie
  • 08-08-2022
  • Politiek
Groen Links wil energietoeslag voor meer mensen

SCHIEDAM - Serkan Kılıçkaya wil graag dat een grotere groep Schiedammers met een laag inkomen in aanmerking komt voor de Energietoeslag. Het Groen Links-raadslid vraagt het college van B&W of het bereid is hiertoe met een voorstel te komen.

Om lage inkomens te ondersteunen geeft de regering dit jaar een eenmalige energietoeslag van in totaal dertienhonderd euro per huishouden met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. "In de afgelopen maanden zijn behalve de energiekosten ook veel andere kosten enorm gestegen.", stelt Kılıçkaya. "Daardoor komen ook veel mensen die een inkomen net boven 120 procent van het sociaal minimum hebben in de problemen." Andere gemeenten maken al plannen om meer mensen voor de toeslag in aanmerking te laten komen. "Verschillende gemeenten laten daarom een grotere groep in aanmerking komen voor de energietoeslag door 130 procent van het sociaal minimum aan te houden. In Rotterdam is de grens zelfs opgetrokken naar 140 procent!"

Kılıçkaya realiseert zich dat in de raadscommissie van 28 juni toenmalig wethouder Marcel Houtkamp aangaf dat de stad het geld niet heeft om meer mensen een toeslag te verlenen. "Maar de jaarrekening over 2021 laat een overschot van meer dan dertien miljoen euro zien", aldus het Groen Links-raadslid. Mij lijkt dat dat ruim voldoende is om meer mensen in aanmerking te kunnen laten komen."

In vragen aan het college stelt hij ook nog een ander punt aan de orde: de uitspraak van de rechtbank in Arnhem over het uitsluiten van alle studenten voor de Energietoeslag door de gemeente Nijmegen. Kılıçkaya wil weten of deze uitspraak gevolgen heeft voor studenten die in Schiedam wonen en of deze studenten dit jaar alsnog op de toeslag kunnen rekenen.