Categorieën

Service

Groot DNA-onderzoek in coldcase zedenzaken

Groot DNA-onderzoek in coldcase zedenzaken
Nieuws

Groot DNA-onderzoek in coldcase zedenzaken

  • Redactie
  • 12-11-2022
  • Nieuws
Groot DNA-onderzoek in coldcase zedenzaken

Presentatie van de holobox in Hof van Spaland, december vorig jaar


SCHIEDAM - De politie gaat vanaf maandag een grootschalig DNA-onderzoek uitvoeren onder mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen. Tientallen mensen wordt gevraagd mee te doen aan het onderzoek.  

Het DNA-onderzoek is een volgende stap in het onderzoek naar de ernstige zedenzaken uit 2010. Daarbij waren jongemeisjes van dertien en twee van vijftien slachtoffer. Twee van hen werden onder bedreiging van een mes seksueel misbruikt. Een derde kon ontsnappen. Twee van hen woonden in Vlaardingen, een op het Bachplein in Schiedam. Over de toedracht van het misbruik, zie hier.

Vanaf maandag start het cold case team van politie-eenheid Rotterdam met vrijwillige DNA-afnames, zo kondigt het vandaag aan, 'in de hoop om zo de identiteit van de dader alsnog te achterhalen'.

In december 2021 presenteerde de politie een nieuwe aanpak in deze zaak. Op basis van een compositietekening die in 2010 van de verdachte was gemaakt, heeft het Expert Team Visualisatie en Reconstructie van de politie een driedimensionale weergave van de verdachte gemaakt. Dit is gedaan met nieuwe beeldtechnologie. Hierdoor lijkt hij ‘levensecht’. Via een holobox waarin de dader driedimensionaal op ware grootte, zelfs bewegend te zien was, werd de verdachte getoond aan het publiek (zie hier). De holobox werd neergezet in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen en getoond bij de opsporingsprogramma's Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. Een striptekenaar visualiseerde het verhaal nog in een andere vorm om zo een nog grotere doelgroep te bereiken, zie hier.

"De beelden van de verdachte zijn vervolgens massaal gedeeld door de media", aldus de politie. "De hulp van het publiek was overweldigend, er kwamen ruim driehonderd tips binnen over de mogelijke identiteit van de verdachte." Zie ook dit eerdere artikel.

Rechercheurs hebben de afgelopen maanden alle tips bestudeerd. Aan de hand van een aantal objectieve criteria, zoals woonplaats destijds, het signalement en de opvallende stem, zijn een tiental mannen geselecteerd. Vanaf komende maandag zullen de eerste veertig mannen van deze lijst benaderd worden met de vraag of ze vrijwillig hun DNA af willen staan voor het onderzoek. "Deelname aan het onderzoek is niet verplicht, en de mannen die benaderd worden zijn ook geen verdachte", aldus de politie. "Het afgenomen DNA wordt na dit onderzoek vernietigd en niet opgenomen in een databank. DNA-deskundigen van het Nederlands Forensische Instituut (NFI) gaan het afgenomen DNA een-op-een vergelijken met het DNA dat de dader in 2010 achterliet."

Rene Bergwerff, leider van het coldcaseteam, zegt zich voor te kunnen stellen dat de mannen die benaderd worden, vragen hebben over het onderzoek en de procedures: “Meewerken aan het DNA-onderzoek is voor een goed doel: het vinden van de man die de ernstige zedenmisdrijven op zijn geweten heeft. De personen van wie namen zijn genoemd, kunnen natuurlijk nooit allemaal de dader zijn. Dan is DNA een heel praktisch selectiemiddel.”   

De verwachting is dat de DNA-afnames en het onderzoeken van de sporen enkele maanden kan gaan duren.