Categorie├źn

Service

Groot onderzoek naar criminele organisatie

Groot onderzoek naar criminele organisatie
Nieuws

Groot onderzoek naar criminele organisatie

  • Redactie
  • 11-10-2022
  • Nieuws
Groot onderzoek naar criminele organisatie

SCHIEDAM - Een 51-jarige Schiedammer is vandaag aangehouden in het kader van een groot onderzoek naar witwassen van geld verkregen uit drugshandel en valsheid in geschrifte. Het gaat overigens om een ander onderzoek dan dat leidde tot invallen op 22 plaatsen in de regio en aanhouden van zeven mensen, eveneens vandaag.

In dit onderzoek van de Divisie Regionale Recherche onder leiding van het Openbaar Ministerie in Breda naar facilitators van de georganiseerde misdaad zijn vandaag dertien aanhoudingen verricht. Het gaat om de verdenking van witwassen van crimineel geld onder meer door de handel in luxe horloges, valsheid in geschrifte, Opiumwet en deelname aan een criminele organisatie. De dertien verdachten, waaronder de Schiedammer, zijn in verzekering gesteld. Ook zijn drie woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij zijn onder meer een vuurwapen met munitie, contant geld en exclusieve horloges in beslag genomen.

Op woensdag 19 mei 2021 doorzocht de politie in het kader van ditzelfde onderzoek naar de praktijken, van onder meer van een 71-jarige Rotterdammer onder leiding van de rechter-commissaris vijf woningen en een kantoorpand. Het ging om een kantoor in Alblasserdam en woningen in Rotterdam (drie), Breda (één) en Capelle aan de IJssel (één). Hierbij werden onder meer 22 luxe (Rolex) horloges, twintigduizend euro aan contant geld en tweehonderd horlogecertificaten en een vuurwapen in beslag genomen. Inmiddels is op de luxe horloges en een woning conservatoir beslag gelegd. In oktober 2020 werd al een juwelierszaak in Rotterdam doorzocht die door een horlogehandelaar gebruikt werd als stashlocatie. Ook werd in het kader van dit onderzoek in mei 2022 bij twee juweliers in Duitsland gezocht.

De speurders hebben ook inzage gehad in voor het onderzoek relevante Sky-berichten. Hierdoor ontstond zicht op de handel van verdovende middelen en de import daarvan vanuit Zuid-Amerika. Begin vorig jaar slaagden opsporingsdiensten, zoals eerder gemeld, erin om toegang te verkrijgen tot miljoenen berichten van gebruikers van het platform Sky ECC en versleutelde berichten van criminele organisaties. Sky ECC werd vorig jaar maart offline gehaald en de data werden onderschept.

Het rechercheonderzoek kreeg gaandeweg steeds meer een internationaal karakter omdat duidelijk werd dat verdachten contacten onderhielden in verschillende landen zoals Noorwegen, Duitsland, Dubai en Turkije. Ook zijn geld en goederenstromen vanuit die landen in kaart gebracht. Tijdens het verdere rechercheonderzoek naar de criminele geldstromen en de internationale horlogehandel kwamen naast de 71-jarige Rotterdammer nog meer personen in beeld die inmiddels verdacht worden van het in georganiseerd verband strafbare feiten plegen zoals witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte.

Met toestemming van de officier van justitie zijn in het kader van dit recherche onderzoek vandaag dertien verdachten aangehouden. Het gaat om een 71-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Rotterdam, een 36-jarige en een 46-jarige man uit Capelle aan de IJssel, een 34-jarige man uit Zoetermeer, een 53- jarige man uit Oud-Beijerland, een 62-jarige vrouw uit Barendrecht, een 28-jarige vrouw en een 58-jarige man uit Moordrecht, een 42-jarige man uit Bleiswijk, een 50-jarige man uit ’s-Hertogenbosch, een 54-jarige man uit Oostzaan en dus de 51-jarige Schiedammer.

Er zijn vanmorgen drie woningen in respectievelijk Moordrecht, Barendrecht en Rotterdam onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Ook is een bedrijfspand in Berkel en Rodenrijs doorzocht. Daarbij werd net als bij de vorige serie doorzoekingen opnieuw een vuurwapen en munitie aangetroffen. Ook werden luxe horloges, dure sieraden, chique merktassen, een auto, administratieve bescheiden en circa dertienduizend euro aan contanten in beslag genomen.