Categorieën

Service

Grootste drugsvangst ooit in Rotterdam

Grootste drugsvangst ooit in Rotterdam
Nieuws

Grootste drugsvangst ooit in Rotterdam

  • Redactie
  • 11-08-2023
  • Nieuws

Foto: Openbaar Ministerie


ROTTERDAM - De douane heeft op 13 juli de grootste drugsvangst ooit in de Rotterdamse haven gedaan, zo werd gisteren bekendgemaakt. De drugs vertegenwoordigen een zogenaamde 'straatwaarde' van zeshonderd miljoen euro.

De container met ruim achtduizend kilo cocaïne was afkomstig uit Ecuador en kwam via Panama naar Rotterdam. De verdovende middelen zaten verstopt in een container met bananen. Tijdens een controle met drugshonden en een containerscan troffen douaniers de pakketten cocaïne aan. In totaal zijn er 8064 kilopakketten cocaïne uit twaalf pallets bananen gehaald. De vangst werd eerder stilgehouden vanwege onderzoek.

De grootste vangst tot nog toe betrof ongeveer 4500 kilo, meldt de directeur van de douane in de Rotterdamse haven. Het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen de Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de zaak in onderzoek. De drugs zijn vernietigd.

Gisteren werd ook een kandidaat in de presidentsverkiezingen van Ecuador vermoord. In niet mis te verstane bewoordingen waarschuwden de drugscriminelen dat andere kandidaten eenzelfde lot kan wachten 'als ze zich niet aan de afspraken houden'. Het naar verluidt ooit rustige land gaat de laatste jaren gebukt onder veel geweld vanuit de drugshoek; Ecuador grenst aan zee, en aan Columbia en Peru, de landen waar veel de cocastruik wordt verbouwd.