Categorieën

Service

Gunstig beeld ontwikkeling Coronavirus in regio

Gunstig beeld ontwikkeling Coronavirus in regio
Gezond

Gunstig beeld ontwikkeling Coronavirus in regio

  • Redactie
  • 13-08-2022
  • Gezond
Gunstig beeld ontwikkeling Coronavirus in regio

SCHIEDAM - De situatie rond Coronapatiënten in onze regio lijkt zich behoorlijk gunstig te ontwikkelen. In ziekenhuizen in het Rijnmondgebied liggen 41 patiënten met klachten na een Corona-infectie in de ‘klinieken’; een week geleden waren dat er vijftig. Het aantal geregistreerde nieuwe besmettingen daalt.

Een woordvoerster van het Franciscus Gasthuis & Vlietland houdt het op ongeveer tien patiënten op de afdelingen in de twee ziekenhuizen. Op de IC’s zijn al enige tijd geen Coronapatiënten opgenomen. Dat beeld is al een kleine twee weken te zien. Aan het begin van de zomervakantie was dat beeld nog anders. “De opnames vallen nu, deze week, mee. Maar in de eerste drie weken van de zomervakantie was er een forse stijging.”

In de hele regio Zuidwest-Nederland (Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Zeeland) liggen volgens de laatst bekende cijfers zeven mensen met het virus op een afdeling voor intensieve zorg. In dat gebied zijn 67 mensen op de afdelingen opgenomen. Op 23 juli waren dat er 151 en sindsdien daalt dat aantal praktisch continu.

De GGD Rotterdam-Rijnmond testte vorige week in de eigen teststraten 898 mensen positief. Een week eerder werden er in het bedieningsgebied (van Goeree-Overflakkee tot Krimpen aan den IJssel) 1148 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 1702. Begin juli werd een tijdelijke piek bereikt met meer dan drieduizend nieuwe infecties in de regio, door de GGD vastgesteld. Over wat langere termijn lag de piek begin maart, toen meer dan twintigduizend mensen positief testten bij de GGD.

Bovenstaande grafiek toont het aantal in de teststraten vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners. Duidelijk is te zien dat er nog een oplopend aantal infecties was in juni en begin juli, maar er sindsdien sprake is van een daling. Uiteraard zijn veel mensen met vakantie - zodat ze zich hier niet kunnen laten testen - en is het advies om een PCR-test af te leggen na een met een zelftest geconstateerde besmetting, sinds april niet langer van kracht.

Desondanks zijn de ziekenhuizen er nog niet gerust op. De woordvoerster van het Franciscus stelt dat daar gerekend wordt op een toename van het aantal patiënten in het najaar. “Hier trachten we ons op voor te bereiden.” Dat is lastig, want ‘de omvang van de toename is niet in te schatten’.

In het Franciscus blijft het regel dat ‘medewerkers en medisch specialisten een mondneusmasker dragen bij zorgcontacten binnen anderhalve meter afstand van de patiënt’. “Dit betekent in de praktijk dat personeel werkzaam op een verpleegafdeling, Spoedeisende Hulp, polikliniek of behandel- en onderzoeksafdeling, het masker van pauze tot pauze draagt. Dit om het veelvuldig op- en afzetten van het masker te voorkomen.”

Belangrijke factor om paraat te staan bij een mogelijk oplevende pandemie is uiteraard de aanwezigheid van voldoende personeel. Dezer dagen kunnen veel medewerkers en zelfstandig artsen genieten van een vakantie, om uitgerust binnenkort weer aan het werk te gaan. Maar er blijven ook de nodige zieken, ook door Corona. In het Franciscus ligt het ziekteverzuim momenteel tussen de negen en tien procent.