Categorieën

Service

Gusto MSC ontwerpt 'jack-up-schip' voor Havfram

Gusto MSC ontwerpt 'jack-up-schip' voor Havfram
Nieuws

Gusto MSC ontwerpt 'jack-up-schip' voor Havfram

  • Redactie
  • 07-05-2023
  • Nieuws
Gusto MSC ontwerpt 'jack-up-schip' voor Havfram

Schets van het nieuwe schip, de NG-20000X-HF


SCHIEDAM - Huisman is niet het enige Schiedamse bedrijf dat veel werk binnenhaalt met het vergeven van de opdracht voor de bouw van een nieuw schip door het Noorse bedrijf Havfram. Zie dit artikel.

Huisman bouwt de kraan, maar Gusto MSC tekent voor het ontwerp van het zogenaamde ‘jack-up-schip’ zelf. Dit is een vaartuig dat zichzelf op vier of meer poten tot boven het water op kan hijsen, om zo voor extra stabiliteit te zorgen. Bouwer van het schip wordt CIMC Raffles in China. 

Het gaat om het tweede jack-up installatieschip voor windmolens van Havfram. Het eerste wordt momenteel gebouwd. Het nieuwe schip dat Gusto MSC, gevestigd in de voormalige timmerfabriek van Wilton-Fijenoord en sinds enige jaren onderdeel van het Amerikaanse bedrijf NOV, gaat ontwerpen, zal tot de zwaarsten in de branche gaan horen. Met de kraan van Huisman kunnen funderingen voor windturbines op zee worden geplaatst tot drieduizend ton zwaar, alsook de molens zelf tot een hoogte van driehonderd meter in water tot maximaal zeventig meter diep. Vanwege een groot laadvermogen kan het schip volgens berekening toe met minder trips tussen haven en bouwplek.