Handbalsters zetten eerste stap naar Parijs

• 12-04-2024

HANDBAL - De Nederlandse handbalvrouwen hebben de eerste stap op weg naar de Olympische Spelen in Parijs gezet. Zij wonnen gisteravond de eerste van drie wedstrijden op het Olympisch kwalificatietoernooi: Argentinië werd verslagen.

Daar had het in de eerste minuten van de wedstrijd nog niets van weg. Argentinië opende de score, en bleef het Oranjedoel vinden. Vijf keer schieten, vijf keer raak, vijf-nul. Angela Malestein vond als eerste het Argentijnse doel, en daarna nog een keer. Zo ontrolde de wedstrijd zich, met een Nederlands team dat nog niet wakker leek, terwijl de Argentijnsen op scherp stonden. Gevolg: 4-8.

Kelly Dulfer scoorde, en daarna ging het lopen. Dione Housheer, Lois Abbingh en Nikita van der Vliet scoorden en de ingevallen Rinka Duijndam redde een paar keer knap. Maar twee Zuid-Amerikaanse goals vanaf de penaltystreep brachten weer verschil: 9-12.

Ervaren kracht Laura van der Heijden kwam het veld in en nam met meerdere goals op rij haar ploeg bij de hand. Een prachtige pass van Malestein richting Tamara Haggerty betekende de gelijkmaker, op 15-15. En even later stond de ruststand op het bord; 19-16 voor Oranje.

Na rust werd de openingstreffer net als in de eerste helft gemaakt door Argentinië. Maar nu was Nederland wel bij de les. Met een mooie onderhandse worp deed Larissa Nüsser gelijk wat terug, waarna Malestein haar vijfde tegen de touwen gooide en het gat op drie zette: 21-18. Ten Holte hielp haar ploeg met een katachtige redding, desondanks lukte het Nederland aan het begin van de tweede helft nog niet om afstand nemen.

Na bijna drie kwartier op de klok zette Bo van Wetering haar ploeg met twee achtereenvolgende goals op een voorsprong van vijf doelpunten: 24-19. De Argentijnse keepster Marisol Carratu was de gehele wedstrijd al een sta-in-de-weg, maar ook zij kon niet voorkomen dat daarna Inger Smits (tweemaal), Nathalie Hendrikse (tweemaal) en Van der Vliet wisten te scoren: 31-21. Nederland rechtte de rug en het verzet van Argentinië was gebroken. Kim Molenaar, afgelopen zondag nog in actie met het Talent Team, scoorde vanaf de rechteropbouw. Het was Sprengers die de eindstand bepaalde: 34-22.

Vandaag wacht Oranje de wedstrijd tegen Tsjechië.