Categorieën

Service

Handen uit de mouwen in Schiedam tijdens NLdoet

Handen uit de mouwen in Schiedam tijdens NLdoet
Nieuws

Handen uit de mouwen in Schiedam tijdens NLdoet

  • Redactie
  • 02-03-2024
  • Nieuws
Handen uit de mouwen in Schiedam tijdens NLdoet

Vrijwilligers aan het werk op het vlietland van de Babbersmolen; foto: archief

SCHIEDAM - Elk jaar in maart houdt het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie NLdoet. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart is het weer zover. De handen gaan dan uit de mouwen bij allerlei vrijwilligersactiviteiten in de regio. Ook in Schiedam. Daar kan gekozen worden uit verschillende klussen.

Stichting Clientfonds van 's Heeren Loo
Zo is er een dagje wellness waarbij vrijwilligers op zaterdag 16 maart kunnen helpen van tien tot twee uur, vanuit Stichting Clientfonds van 's Heeren Loo. Het is een intensieve zorggroep, met de doelgroep LVB - licht verstandelijke beperking - bestaande uit zes meiden tussen de twintig en dertig jaar. Budget is niet voor een ieder haalbaar. Een dagje wellness geeft de meiden ontspanning, maar ook plezier en rust.

Scouting Taizé-Groep Schie
Ook Scouting Taizé-Groep Schiedam doet op de zaterdag mee, van tien tot half vier. De binnenkant van het clubhuis verdient een kleurtje en daar kan tijdens NLdoet aan meegeholpen worden. De afgelopen jaren heeft de scouting zich gericht op de buitenkant van het clubhuis, nu is het weer tijd om in de lokalen aan de gang te gaan. In diverse lokalen kunnen de wanden een schilderbeurt gebruiken.

Stichting Scouting Tono
Liever aan de slag bij een andere scouting? Ook Stichting Scouting Tono doet mee aan NLdoet, op zaterdag 16 maart van tien tot drie uur. Op de planning staat het scoutingterrein opknappen en natuurvriendelijker maken. Denk daarbij aan het maken van een natuurlijke muur waar insecten in kunnen verblijven en waar dan weer vogels op af komen. Ook worden er schuilplaatsen in gemaakt voor bijvoorbeeld egels. Verder kunnen vrijwilligers het houthok, waar het hout voor het kampvuur bewaard wordt, helpen waterdicht te maken door middel van het vervangen van een zijwand en het plaatsen van deuren. Verder moet er onkruid verwijderd worden en takken worden gesnoeid.

Stichting Believe in Hope
Stichting Believe in Hope is ook één van de deelnemers aan NLdoet en wel op zaterdag 16 maart van één tot vier uur. Er wordt een high tea gedaan, met als afsluiting een bingo. Dit om een sociaal netwerk op te bouwen, volgens de stichting.

De Babbersmolen
Ook bij De Babbersmolen kun je de handen uit de mouwen steken, op zaterdag 16 maart in twee ploegen: van negen tot twaalf uur of van één tot vier uur. De Babbersmolen in Schiedam is een poldermolen van meer dan 300 jaar oud. Rondom de molen ligt nog een kleinschalig landschap met een grasdijk met toegangspad en waterloop, een vlietland met schapen, wilgengriend en eendenkooi. Dit is een restant van het oude delfland dat zich uitstrekte tussen de Maas en de stad Delft. Met de extra handen tijdens NLdoet kunnen de vaste vrijwilligers net wat meer werk verzetten om dit in stand te houden. De kleinschalige agrarische activiteiten (schapen, kippen, vlietland, wilgenkweekbos) zorgen voor allerlei verschillende hoekjes waar planten en dieren kunnen schuilen of eten. De instandhouding hiervan draag daardoor bij aan een hogere biodiversiteit. Daarnaast kunnen bezoekers van de Babbersmolen zo ervaren hoe een poldermolenaarsgezin leefde in en van de natuur.

Natuurcentrum De Boshoek
Wie graag bij Natuurcentrum De Boshoek aan de slag gaat, kan dat doen op zaterdag 16 maart tussen tien en twee uur. In de natuurtuin wordt er gesnoeid en worden er plekken vrij gemaakt voor de nieuwe aanplant. Hier kunnen vrijwilligers bij helpen.

NME-centrum
In het verlengde hiervan – ook een natuurcentrum! – kunnen vrijwilligers meedoen aan NLdoet bij het NME-centrum, op vrijdag 15 maart van tien tot drie uur en ook op zaterdag 16 maart van tien tot drie uur. In het NME-centrum is een ruimte over, waar een koffiekamer van gemaakt gaat worden. Kringloopwarenhuis Het Goed in Schiedam heeft toegezegd dat er meubels en spulletjes mogen worden uitgezocht voor de aankleding. Tijdens NLdoet wordt de ruimte leeggemaakt, schoongemaakt en geverfd. Vrijwilligers kunnen ook meubels schuren en verven. Wie graag buiten werkt, kan houtsnippers uitrijden om het pad op te knappen, en/of de nieuwe compostbakken in elkaar zetten.

Stichting De Werf
Stichting De Werf doet ook graag mee aan NLdoet, op zaterdag 16 maart van negen tot vier uur. Verven en schoonmaken van het ontmoetingscentrum: dat staat op het programma. Ofwel het verven van de kozijnen van het ontmoetingscentrum, het grondig schoonmaken van de keuken, het onkruidvrij maken en het schoonmaken van de stenen bij de entree en de zijingang van de Werf en de crea-ruimte en het terras schoonmaken.

Tennisvereniging Los Amigos
Liever aan de slag op de tennisbaan? Dat kan, bij Tennisvereniging Los Amigos op zaterdag 16 maart van tien tot vier uur. Daar wordt het tennispark zomerklaar gemaakt met de vrijwilligers van NLdoet. Dat betekent het opruimen van het tennispark en nieuwe planten in de tuin zetten.

Zeekadetkorps Schiedam
Klaar zijn voor het vaarseizoen 2024: daar is het Zeekadetkorps Schiedam elk jaar rond deze tijd druk mee. Daarom doet zij mee aan NLdoet, op zaterdag 16 maart van tien tot vijf uur. Dit jaar werken de vrijwilligers met het korps aan de kleine vaartuigen zodat deze klaar zijn voor het nieuwe seizoen. Ook zal het ponton aandacht krijgen.