Categorieën

Service

Hans Overheul bespreekt ‘Het Dwaallicht’ van Elsschot

Hans Overheul bespreekt ‘Het Dwaallicht’ van Elsschot
Nieuws

Hans Overheul bespreekt ‘Het Dwaallicht’ van Elsschot

  • Advertorial
  • 12-12-2022
  • Nieuws
Hans Overheul bespreekt ‘Het Dwaallicht’ van Elsschot

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs; foto: Bibliotheek Schiedam


SCHIEDAM - Neerlandicus Hans Overheul geeft op zaterdagochtend 17 december in de Korenbeurs een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand over ‘Het Dwaallicht’ van Willem Elsschot. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Het Dwaallicht (1946) is het sluitstuk van het even compacte als bijzondere oeuvre van Willem Elsschot (1882 - 1960). Frans Laarmans zoekt met drie Afghaanse zeelui in Antwerpen naar Maria van Dam. Ze is echter onvindbaar. Laarmans loopt na zijn afscheid van hen via een omweg door de Lange Ridderstraat. Voor nr. 71 weet hij met 'zijn hele wezen' dat zij hier woont. Toch gaat hij naar huis. De vergeefse tocht in de regen en het groeiende contact tussen mensen uit zo verschillende culturen brengen de hoofdpersoon tot overpeinzingen over het bestaan. Het verhaal getuigt van gelatenheid maar ook van menselijkheid.

Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen.

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Datum: zaterdag 17 december van half elf tot half één
Locatie: Beurszaal in de bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145
Entree: gratis

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →