Herman Jansen: geen woningbouw, wel herschikking bedrijfsonderdelen
- Ted Konings
- 09-03-2024
- Nieuws
SCHIEDAM - Er komen geen woningen op het bedrijfsterrein van Herman Jansen. De distillateur ziet af van langjarig lopende bouwplannen.
Afgelopen najaar is er flink gesloopt op het terrein van Herman Jansen, dat een fors perceel omvat tussen Noordvest en Zijlstraat. De sloop gebeurde aan de Noordvestkant. Het gaat om panden die eerder in gebruik waren bij Renaultdealer Hersbach, bij Leen Bakker (daarvoor zat er de Schiedamse Werktuigen en Machinefabriek) en bij Van Ham, dat in twee panden elektromotoren wikkelde. Ook ‘de oude wijnzaak’ van Herman Jansen daarnaast ging tegen de vlakte. Ze maken geen plaats voor nieuwe woningen. In plaats daarvan zal de distillateur er nieuwe bedrijfsactiviteiten gaan uitvoeren. In feite een terugkeer naar hoe het ooit was, toen de distillateur de panden ook al in gebruik had.
Herman Jansen wil in harmonie met de omgeving een meer open bedrijf worden, zo geeft directeur Herman Diederik Jansen aan. “Een bedrijf waar ook bezoekers welkom zijn.” Het bestaande bedrijfsmuseum en de branderij krijgen een grondige opknapbeurt, de monumentale onderdelen van het complex worden in fasen hersteld in oude glorie. “De andere panden zullen opgeknapt of herbouwd worden, met respect voor het verleden. Zo worden er bijvoorbeeld oude bouwmaterialen gebruikt; er staan nu honderdduizend oude ijsselsteentjes klaar in containers om gebikt te worden en gebruikt in de herbouw.”
Het besluit af te zien van het project ‘Leven in de Branderij’, een samenwerking tussen Herman Jansen, de gemeente Schiedam en projectontwikkelaar Van Wijnen, is niet recent genomen. Toch zal nog maar bij weinigen zal het afgelasten van het in 2016 gepresenteerde project bekend zijn. Het was de bedoeling dat op de zuidelijke helft van het bestaande bedrijfsterrein 46 woningen zouden worden gebouwd. In oktober informeerde Herman Jansen omwonenden over het stoppen van de bouwplannen.
De belangrijkste reden daarachter is in de eerste plaats de financiële haalbaarheid, zo legt Jansen uit. “Alle kapitaalintensieve activiteiten vinden nu plaats op de zuidelijke helft van het terrein en die moesten in het toenmalige plan worden verhuisd naar de noordelijke helft van de Herman Jansen-locatie.” De distillateur ontwikkelde met Van Wijnen een alternatief plan, waarbij de woningen op de noordelijke helft zouden komen, en Herman Jansen zich zou terugtrekken op het zuidelijke deel. Maar ook dit bleek volgens Jansen niet haalbaar. “Hiermee is dan ook een eind gekomen aan het project ‘Leven in de branderij’.” Overigens zijn de woningen die ook in het project waren inbegrepen aan de overkant van de Zijlstraat wel gebouwd; op het terrein van de voormalige brandweerkazerne is Schiedam sinds enkele jaren negentien woningen rijker.
Herman Diederik Jansen staat namens de zevende generatie aan het roer van het bedrijf, Herman Jansen. Het had niet zo veel gescheeld of de zesde generatie zou de laatste zijn geweest. “Ik ben een echte buitenjongen”, vertelt hij. Als kind verhuisde zijn gezin naar Zeeland, waar Diederik Jansen het met zijn vrouw en jonge zoon Herman Willem Reinout, de achtste generatie, nog altijd prima naar zijn zin heeft. “Ik was een buitenkind.” Hooien en klooien op de boerderij, hij doet het nog steeds graag. Diederik Jansen heeft ook een technische ’tik’. “Alles technisch en wat beweegt is leuk.” Natuurlijk kende hij het bedrijf, stak een handje toe in piektijden en vakanties, maar pas in december 2010 trok hij de conclusie dat zijn toekomst binnen Herman Jansen lag. “Gekscherend zeg ik weleens: ‘Ik heb tien jaar stage gelopen en toen heb ik het stokje van oom Dick overgenomen’.”
Diederik is de neef van Dick Jansen, jarenlang het gezicht van het familiebedrijf Herman Jansen, Schiedam, anno 1777. Samen met zijn broer en zus vormde hij de zesde generatie eigenaar van het familiebedrijf. In 2022 name de zevende generatie de aandelen over.
Wat Diederik echt over de streep trok om zijn toekomst binnen Herman Jansen te zoeken? “Het ontwikkelen en produceren van mooie producten en het ambacht van distilleren vind ik prachtig.” Maar ook: ‘de geschiedenis van 247 jaar’ en de ambitie om Herman Jansen ‘naar de volgende generatie te brengen’.
De stap van Diederik Jansen in het bedrijf viel samen met een moeilijke periode in de geschiedenis van de jenevermaker “Het was een grote uitdaging.” Garanties waren er niet dat hij op een trein sprong die zou blijven rijden. Omzet en winst ontwikkelden zich weinig hoopgevend.
De weg uit de impasse werd gevonden in een nieuwe strategie. “Mijn oom zei altijd ‘bij God en Herman Jansen kan alles’. Dat was ook wel zo en daardoor deden wij veel verschillende dingen. Die variëteit is mooi, maar leidt soms ook af van de kern. Ik heb aan zijn motto toegevoegd: ‘Maar wel in een structuur’. Wij hebben onszelf opnieuw uitgevonden door vooral te focussen op waar we goed in zijn: het ontwikkelen en produceren van gedistilleerde dranken. Meestal met en tegenwoordig ook met minder of zonder alcohol. Voor onze eigen merken zoals Sonnema en Notaris, en vooral voor de merken van anderen.”
Zo werden de dranken van de merken Sir Edmond, Bobby’s, Limoncello di Fiorito, Loopuyt en Catz bij Herman Jansen ontwikkeld. “Ontwikkelen en produceren doen wij ook voor collega distillateurs en inmiddels weten de multinationals, zoals het Britse Diageo, ons ook te vinden.”
En zo wil Jansen ook graag ‘de komende honderd jaar’ doorgaan. Hij ziet het als zijn taak het bedrijf dat hij heeft ‘ontvangen’, beter door te geven aan weer een volgende generatie. Zoals dat hoort bij een echt familiebedrijf. “Inmiddels kan ik ook weer zeggen dat we vertrouwen hebben in een mooie toekomst.”
En hoe het verder gaat met de bouwplannen? “We zijn nu de fundamenten van de gesloopte gebouwen aan het weghalen. Saneren en tegelijkertijd wordt er ook archeologisch onderzoek gedaan. Dat kan veel tijd in beslag nemen, zeker als er historisch waardevolle vondsten worden gedaan.” Herman Jansen zal de komende jaren zijn bedrijfslocatie, die zo’n elfduizend vierkante meter beslaat, stap voor stap opknappen en waar dat niet haalbaar blijkt, herbouwen. Zoals aan de Noordvestkant is gebeurd. Voor het laden en lossen dat nu op meerdere plaatsen aan de Zijlstraat en de Noordvest gebeurt, wordt een centrale plek op het terrein zelf aan de Noordvest gecreëerd. Voor dat deel is een vergunning verleend; de bezwaarprocedure loopt inmiddels.
PS. Het filmpje hierboven toont Diederik Jansen met de kleine hulp van 'de volgende generatie' ten tijde van de sloop van de bedrijfsgebouwen in oktober.