Categorieën

Service

Het mag niet, maar gebeurt wel

Het mag niet, maar gebeurt wel
Nieuws

Het mag niet, maar gebeurt wel

  • Redactie
  • 06-03-2022
  • Nieuws
Het mag niet, maar gebeurt wel

SCHIEDAM - Het mag niet, maar het gebeurt wel: honden uitlaten en los laten lopen in de Speelpolder. 

Lezers ergeren zich eraan. Ook hondenbezitters - 'zo verpesten ze het voor ons'. Mensen die hun honden hun gang laten gaan in wat is bedoeld als groene speelplaats voor Schiedamse stadskinderen, net over het Spalandpad, gezien vanuit De Velden. "Er direct omheen is meer dan genoeg plek."

Terwijl de regels toch klip en klaar zijn: "Binnen onze gemeentegrenzen geldt overal een aanlijn- en opruimplicht, behalve in de daarvoor aangewezen losloopgebieden", aldus een gemeentelijk woordvoerster. Op sommige plekken, zoals speelplaatsen en trapveldjes, mag een hond überhaupt niet komen.

Wat doe je dus wel, als hondenbezitter? "Een hond mag in principe overal poepen (behalve dus op speelplaatsen, omdat honden daar niet welkom zijn), zo lang de hondenpoep meteen opgeruimd wordt. De enige uitzondering is dus een losloopgebied, omdat daar geen opruimplicht geldt." Helder toch?

En wat doet de gemeente tegen eigenheimers die de regels niet - willen - begrijpen? "Het controleren op overtredingen van het hondenbeleid wordt meegenomen in de algemene surveillance van de BOA’s." Er zijn in Schiedam geen buitengewoon opsporingsambtenaren die alleen op deze overtredingen controleren.

"Wel kan het voorkomen dat er acties worden uitgevoerd waarbij de nadruk ligt op het hondenbeleid, bijvoorbeeld bij veel meldingen van poepoverlast", aldus de woordvoerster. Misschien moet dat dan maar eens gebeuren. Voor de eigenwijzen onder ons: de boete voor het niet direct opruimen van hondenpoep (buiten de losloopgebieden) bedraagt in Schiedam € 140,-. En voor het niet aanlijnen van een hond € 100,-.