Categorieën

Service

H.N. Rose Barometers langer open

H.N. Rose Barometers langer open
Winkelen

H.N. Rose Barometers langer open

  • Redactie
  • 22-11-2023
  • Winkelen
H.N. Rose Barometers langer open

Linde Loes Rose en Maas Heilbron moeten aan de bak : 'We krijgen het werk niet af'


SCHIEDAM - H.N. Rose Barometers blijft ook na de jaarwisseling in touw. Linde Loes Rose en Maas Heilbron hebben besloten in ieder geval tot en met april hun bedrijf open te houden. 

“We krijgen anders het werk niet af”, vertelt Linde Loes Rose desgevraagd. “Er zijn zo veel opdrachten binnengekomen.” Dat gebeurde met name na het verschijnen van het bericht van het op termijn sluiten van het bedrijf op Schiedam24. “Daarna ging het los”, aldus Rose. De lokale omroep, maar ook Rijnmond en een landelijk krant als Trouw kwamen bij de barometerfabriek aan de Schie langs om te verhalen over het bijzondere ambacht dat daar bedreven wordt, en vooral het verdwijnen ervan. 

Want eigenares Rose en onmisbare medewerker Heilbron gaan van hun pensioen genieten. En opvolgers zijn er niet; het vak van barometermaker verdwijnt, omdat er gewerkt wordt met kwik, wat verboden is door het Europees Parlement, zo vertelt Rose. “Alleen repareren en de verkoop van bestaande kwikbarometers is toegestaan.”

Het bedrijfspand op de hoek van de Schie en de Brede Marktsteeg staat te koop. Interesse is er. “Van een beleggingsman en een vastgoedmakelaar uit Den Haag bijvoorbeeld”, vertelt Rose. “Zij vinden de locatie en de ruimte fantastisch.” Het is nog wel even bezien hoe een en andere uitpakt, want van de gemeente Schiedam mag het pand niet gesplitst worden, terwijl de geïnteresseerden vooral denken aan het realiseren van appartementen.

Er is nog een maar: de wettelijke Bedrijfsopvolgingsregeling behelst dat verkoop van een bedrijf dat is voortgezet na het overlijden van de eigenaar- zoals de echtgenoot van Linde Loes, Andreas - pas na vijf jaar financieel aantrekkelijk is. “Dat zou betekenen dat ik het pas op 5 december volgend jaar kan beëindigen.”

Dat wordt dus even bezien, of de voorwaarden waaronder een koper het pand wil overnemen, dusdanig aantrekkelijk zijn dat een eerdere verkoop Rose past. “Eer daar duidelijkheid over is, is het beter door te werken”, aldus Linde Loes Rose.