Categorie├źn

Service

Hoe keken 'de Russen' naar Schiedam?

Hoe keken 'de Russen' naar Schiedam?
Uit

Hoe keken 'de Russen' naar Schiedam?

  • Redactie
  • 16-04-2024
  • Uit
Hoe keken 'de Russen' naar Schiedam?


SCHIEDAM - Hoe keken de autoriteiten in de Sovjet-Unie in de jaren zeventig en tachtig naar Schiedam? Die puzzel valt voor een deel op te lossen met de stukjes van gedetailleerde kaarten die in de Koude Oorlog werden gemaakt en die komend weekend te zijn in Bunker Bremen in Hoek van Holland.

Van de strategisch belangrijke steden werden door de Sovjet-Unie kaarten op schaal 1:25.000 gemaakt. Hiervan is een tweedelige kaart van Rotterdam en omstreken te zien. Deze kaarten heeft het museum speciaal voor weekend van het verdedigingserfgoed in bruikleen gekregen van de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog uit Rotterdam. Op deze uiterst geheime en enorm gedetailleerde kaart zijn onder andere militair strategische bedrijven, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen aangegeven. 

De Russen hadden bijna de hele wereld in kaart gebracht op een ongelofelijke nauwkeurige manier. Er werd daarvoor gebruik gemaakt van oude landkaarten, lucht verkenning maar ook veel verkenning ter plaatse door middel van spionage. De kaarten waren gedetailleerder dan de kaarten van de NAVO.

Bunker Bremen is op zaterdag- 20 en zondagmiddag 21 april tussen een en vier geopend. Bezoekers kunnen zich bij het toegangshek Vinetaduin melden.