Categorieën

Service

Honderd vrijwiligers maken meters voor Dickens Festijn

Honderd vrijwiligers maken meters voor Dickens Festijn
Uit

Honderd vrijwiligers maken meters voor Dickens Festijn

  • Redactie
  • 02-12-2023
  • Uit
Honderd vrijwiligers maken meters voor Dickens Festijn

Dickensfestijn 2019; foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Het Dickens Festijn, dat er komt dankzij de inzet van honderd vrijwilligers, is ongemeen(d) actueel. Het contrast tussen arm en rijk was en is er. 

De negentiende eeuw was er in Engeland een van industrialisatie, verstedelijking en armoede. Dickens schreef erover en maakte indruk, dusdanig dat in onze tijd Oliver Twist, Nicholas Nickleby en A Christmas Carol nog bekende namen zijn. Dusdanig dat in Schiedam in 2019 onder impuls van drie dames voor het eerst een Dickens Festijn werd uitgedacht en opgevoerd. 

Ook op zaterdag 16 december zal er weer een Dickens Festijn zijn, op de historische Dam en Vlaardingerstraat. Het wordt de derde editie. Met een regisseur van Eckstein Maakwerk, die gespecialiseerd is in community theater, wordt er al maanden gerepeteerd. Van bankdirecteuren tot ‘arme’ straatkinderen en van zakkendragers tot geesten van het verleden, ze zullen opdraven tijdens het festijn. “Het zijn de traditionele Dickensverhalen, maar wel met een Schiedams tintje”, aldus een bericht van de stichting Triple C., organisator van het evenement. “Er is een grote groep creatieve naaisters al sinds de zomervakantie actief met het maken van kostuums, schorten en hoedjes.” Ook een decorbouwer werkt hard om de ‘goeie sfeer’ neer te zetten.

“In de toneelstukjes en het straattheater van de figuranten wordt een duidelijk contrast tussen arm en rijk neergezet. Passend bij Scrooge, maar helaas ook weer aan de orde van de dag in onze samenleving”, aldus de organisatoren. “Daarom heeft Stichting Triple C er ook dit jaar voor gekozen om het evenement gratis toegankelijk te houden voor al het publiek.”

Triple C. maakte een moeilijk jaar door, vanwege het overlijden van oprichtster Anette Kooij-Leermakers. Met drie nieuwe bestuursleden ‘en veel hulp, voor én achter de schermen’ pakt de ‘kernploeg’ onder leiding van voorzitter Marijn Poel enthousiast door: “We krijgen het hele jaar door zulke positieve reacties over wat wij doen, dat we het niet konden laten. Het is echt een hele uitdaging om een publieksevenement neer te zetten en zoveel mogelijk partijen te betrekken. We krijgen heel veel steun door én complimenten van een enthousiast publiek en samenwerkingspartners.” 

Het Dickens Festijn zal bestaan uit een kerstmarkt, veel muziek en koren, straatfiguranten en toneel. Dit alles in de sfeer van Dickens. 

“Wat Stichting Triple C doet wordt inmiddels opgemerkt op allerlei plekken in Schiedam en ook daar laat de Dickensfamilie zich graag zien; uiteraard in kostuums.” Zo doen de Dickensfiguranten mee aan de kaarsjesavond op 9 december en een kerstwandeltocht in Schiedam Noord op 13 december. Ook komen de vrijwilligers van de Dickensfamilie ‘in vol ornaat’ op 9 december Frankenland binnen, om alle kostuums aan de bewoners te laten zien en even bij hen aan te schuiven aan tafel voor een praatje. Ze dragen dan ook de omslagdoeken en handwarmers die door een groep bewoners zijn gebreid en gehaakt.