Categorieën

Service

Hoogbejaarden beroofd door Schiedams stel: ‘Oma is met één voet in het graf geduwd’

Hoogbejaarden beroofd door Schiedams stel: ‘Oma is met één voet in het graf geduwd’
Nieuws

Hoogbejaarden beroofd door Schiedams stel: ‘Oma is met één voet in het graf geduwd’

  • Cerberus, Niels Dekker
  • 14-09-2022
  • Nieuws
Hoogbejaarden beroofd door Schiedams stel: ‘Oma is met één voet in het graf geduwd’

SCHIEDAM/DORDRECHT – Een stel uit Schiedam heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) binnen enkele maanden negen hoogbejaarde, alleenstaande vrouwen uit de regio Rotterdam beroofd van hun sieraden en geld.

Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen Larissa V. (22). Haar strafproces in de rechtbank werd evenwel uitgesteld, omdat het aantal slachtoffers was gegroeid van aanvankelijk twee naar liefst negen aangiften. Bij een tiende weerloze oude dame zou de roof zijn mislukt.

Begin november moet de Schiedamse zich alsnog verantwoorden voor haar rol in de strooptocht. Naast haar in het verdachtenbankje verschijnt dan ook haar toenmalige verloofde, met wie ze inmiddels zou hebben gebroken. Beiden blijven tot die tijd vastzitten.

‘Thuiszorgmedewerkster’

De 22-jarige Larissa V. zou zich bij de babbeltrucs hebben voorgedaan als thuiszorgmedewerkster van Aafje, Tzorg of de gemeente om zo bij de ouderen binnen te komen. Eenmaal in de woning zou zij bij een toiletbezoek, of als ze even wat ging drinken uit de kraan, de voordeur hebben opengezet voor haar toenmalige vriendje.

Die medeverdachte sloop dan het huis in en pikte waardevolle spullen. Ondertussen maakte V. zich met een smoesje over een ‘calamiteit’ waarover ze was gebeld uit de voeten. Pas later ontdekten de slachtoffers dat er spullen waren gestolen en waren de daders gevlogen.

Van maart tot en met juni maakten de hedendaagse Bonnie en Clyde uit Schiedam in de ogen van het OM zo negen slachtoffers in Rotterdam en Krimpen aan den IJssel. Hun spoor van ellende kwam pas op 6 juni tot een einde dankzij heldhaftig optreden van de kleindochter van een 92-jarig slachtoffer in Maassluis.

Gepakt dankzij kleinkind

“Ik kwam die dag soep maken voor oma”, vertelde de vrouw na afloop van het uitgestelde proces tegen V. “Toen ik met mijn sleutel de deur opendeed, vond ik het al vreemd dat die niet op het slot zat, zoals gebruikelijk. Op de bank in de woonkamer zat mijn oma met een vrouw. Zij stelde zich voor als iemand van de thuiszorg.”

Omdat de 92-jarige in haar 55-plusflat inderdaad thuiszorg kreeg, gingen bij de kleindochter niet direct alle alarmbellen af. Maar toen zij richting keuken liep, rook ze onraad. “Ik hoorde eerst geritsel van kettingen en zag kort erna een schim. Het was iemand met een pet die naar buiten vluchtte.”

Spontaan zette het kleinkind de achtervolging in. In het trappenhuis gooide de dief een kistje met spullen weg en wist te ontkomen. Daarop snelde de vrouw terug naar haar oma die nog met de zogenaamde thuiszorgster in de gang stond. Die zou hebben gemompeld dat ze naar het ziekenhuis moest, maar de kleindochter hield haar tegen en belde de politie.

Tatoeages

Enkele weken na de arrestatie van V. werd ook haar toenmalige verloofde opgepakt. Volgens het OM hebben beiden in totaal tien gewetenloze berovingen op hun naam, waarvan één dus mislukte.

In vijf gevallen zouden de daders op bewakingsbeelden zijn herkend. In andere zaken voldeden ze aan het ‘specifieke signalement’ die de stokoude slachtoffers gaven van de inbrekers, zoals bepaalde tatoeages of manier van lopen. Soms waren de mobiele telefoons van beide verdachten in de buurt van het misdrijf aangestraald op een zendmast in de buurt. In de internethistorie van V. had de politie ook zoekgegevens gevonden naar waarde van goud en munten.

Tot nu toe zweeg de Schiedamse over haar aandeel in de misdrijven, maar tijdens de zitting in de rechtbank liet ze in een verklaring doorschemeren dat ze onder druk van haar toenmalige vriendje zou hebben gehandeld. Die zou agressief zijn geweest en haar hebben bedreigd. Ook mocht ze van hem geen korte kleding dragen, make-up opdoen of uitgaan. “Ik zat altijd fout en kreeg volle lading over me heen. Als ik het uit zou maken, zou hij zelfmoord plegen”, zei ze tegen de rechters.

Losweken

Volgens haar advocaat was Larissa ‘zich aan het losweken van medeverdachte’ en gaat ze een verklaring afleggen. Dat doet V. evenwel bij de politie en niet, zoals ze van plan was, tijdens de rechtszaak. Dan zit haar ex naast haar. “Ik wil gewoon eerlijk zijn over alles, maar ik houd mijn mond met hem in de buurt. Ik ben als de dood voor hem.”

Het kleinkind van het 92-jarige slachtoffer kon geen medelijden hebben met V. Volgens haar is er geen excuus om zulke oude mensen te duperen. “Nooit, hoe moeilijk je het ook hebt”, zei ze.

Daarbij wees de vrouw op de gevolgen voor haar oma die volgens haar niet meer de kwieke en opgewekte oudere is van voor de roof. “Ze is bangig en heeft dag en nacht het licht aan. Ze hebben haar met één been het graf ingeduwd.”

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast. Toegevoegd is: 'tijdens de zitting in de rechtbank'.