Categorieën

Service

Houdt Progressief Initiatief stand na advies verkenner?

Houdt Progressief Initiatief stand na advies verkenner?
Politiek

Houdt Progressief Initiatief stand na advies verkenner?

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 20-04-2022
  • Politiek
Houdt Progressief Initiatief stand na advies verkenner?

Haan (links) en Petra Zwang van de PvdA (rechts), geïnterviewd tijdens de verkiezingsavond: foto: Louise Melchers


Laatste nieuws: Ook de PvdA Schiedam houdt vast aan het Progressief Initiatief. Petra Zwang namens die partij: "Wij zien als PvdA geen reden om onze mening over het Progressief Initiatief te veranderen. Wij kijken uit naar de bespreking van het voorstel donderdag in de gemeenteraad."

SCHIEDAM - Fracieleider Yorick Haan van Groen Links houdt vertrouwen in het 'Progressief Initiatief', de uitgesproken ambitie van vier partijen in de Schiedamse raad om gezamenlijk een coalitie te vormen, versterkt met een of meer andere partijen.

Groen Links is door verkenner Nathalie Gouweleeuw niet voorzien om toe te treden tot het nieuwe college van de stad. Zij adviseert om de komende vier jaar een coalitie te smeden tussen VVD, Denk, Progressief Schiedam, D66 en Alles voor Schiedam, samen goed voor achttien van de 35 zetels in de raad.

Het was nog niet de bedoeling dat dit advies wereldkundig zou worden. De lokale media, omroep Schie voorop, wisten echter de samenstelling van B&W die Gouweleeuw adviseert, boven water te halen. Morgenavond staat het advies van de verkenner op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. 

De vraag is nu: houdt het blok Progressief Initiatief stand? Afgelopen vrijdag meldden de vier partijen PS, Groen Links, PvdA en Denk een blok te zullen vormen: of alle vier in het college, of géén van vieren. 

Haan houdt dus hoop dat ze vier samen verder gaan in het proces van coalitievorming. "We zullen zien hoe de raad reageert donderdag... Het Progressief Initiatief is duidelijk geweest in het persbericht van afgelopen vrijdag. We zijn niet van mening veranderd en blijven elkaar vasthouden."

Frans Hamerslag (PS) en Dogukan Ergin (Denk) wilden nog geen inhoudelijke reactie geven, maar gaan het advies eerste bestuderen en bespreken in eigen kring en daarna ook in de raad morgen, alvorens zij hun eigen inzet bekendmaken.