Categorieën

Service

Huh: station Rotterdam Van Nelle?

Huh: station Rotterdam Van Nelle?
Nieuws

Huh: station Rotterdam Van Nelle?

  • Silvia Borsboom
  • 15-11-2022
  • Nieuws
Huh: station Rotterdam Van Nelle?

Foto: Wikimedia


COLUMN - Had u dat ook? Toen u gisteren of vanmorgen op Schiedam24 las: "In de buurt van nieuwbouwlocaties komen vier nieuwe stations (Rijswijk Buiten, Schiedam Kethel, Rotterdam Van Nelle en Dordrecht Leerpark)." Het stond in het stuk over de miljarden die station Kethel mogelijk moeten maken.

Van station Kethel weten we dat het al heel lang in de planning zit, sterker nog, de 'bak' die moet zorgen voor de ontsluiting van het station ligt er al heel lang, op de 's-Gravelandseweg, bij de Joppelaan. Nee, wat me speciaal opviel was dat Rotterdam Van Nelle.

Had u er eerder van gehoord? Het lijkt hier uit de hoge hoed te komen zetten. Het zal allicht wel bij het Van Nelle-gebouw komen, het enige Rotterdamse monument dat op de Werelderfgoedlijst staat. Dan waarschijnlijk aan deze kant van het water, anders loop je het risico dat je vanuit het station zo de bak indraait. Grapje.

Maar toen ging ik eens denken en kijken, kaart erbij. Tussen de stations van Schiedam en Rotterdam rij je al met drie keer zuchten, als daar nog een station tussenkomt is het helemaal uitkijken dat de machinist het gaspedaal op tijd loslaat, omdat hij anders het station al voorbij is tijdens het optrekken.

Ik schat het zo'n beetje anderhalve kilometer, tussen station Schiedam Centrum en wat dan het Van Nellestation moet worden. Nog niet eens misschien: één rotonde op de Horvathweg. 

Dat kan toch niet waar zijn?! Een station naar Blijdorp, dat al een eigen metrostation heeft, of naar Spangen of Oud-Mathenesse, waar je met twee bochtjes om op het Marconiplein zit. Of naar de Spaanse Polder, waar je vanuit Schiedam Centrum goed naartoe loopt. Wie moet er van dat station gebruik gaan maken? Toch de bezoekers van de bajesklanten? Of de toeristen die komen voor het inderdaad wel heel bijzonder mooie gebouw van Van Nelle? Huh?

Of zou er grootscheeps gebouwd gaan worden, waar nu gehonkbald wordt door Neptunes? Snappen doe ik het niet, u wel? Laten we in plaats van een bedrag met ongetwijfeld zes nullen te stoppen in een station waar niemand op zit te wachten, gewoon een paar stadsbussen aanschaffen, inclusief chauffeurs, om die de ronde te laten rijden in Schiedam-Noord, gewoon, de hele dag, ook in het weekend, tot het moment waarop normale mensen het bed opzoeken. En de treinen stoppen met rijden.