Categorieën

Service

Huisman bouwt 2000mt-kranen op schepen van Cadeler

Huisman bouwt 2000mt-kranen op schepen van Cadeler
Nieuws

Huisman bouwt 2000mt-kranen op schepen van Cadeler

  • Redactie
  • 05-12-2021
  • Nieuws

SCHIEDAM - Huisman gaat twee bijzondere kranen bouwen voor Cosco Shipping. De Chinese rederij en scheepsbouwer gaat twee kranten van tweeduizend mt bouwen die rond een poot van bijvoorbeeld een boorplatform kunnen ronddraaien.

In dit geval worden de kranen geïnstalleerd op twee nieuwbouw X-klasse schepen van Cadeler, een belangrijke toeleverancier in de offshore windindustrie.  De schepen gaan installatiediensten en operationele- en onderhoudswerkzaamheden verrichten op zee.

De identieke zogenoemde 'Leg Encircling'-kranen (LEC) hebben een giek van 155 meter lang, die een hoogte van 180,5 meter boven het dek kan bereiken. Optioneel kan de giek worden verlengd tot 175 m om de hijshoogte te vergroten tot 200,5 meter. Met deze kranen zal Cadeler in staat zijn offshore fundaties en de volgende generatie windturbines te installeren voor toekomstige offshore windprojecten.

De LEC's van Huisman worden volgens de Schiedamse bouwer gekenmerkt door 'hun lage gewicht, maar toch robuuste kraanontwerpen'. Verder beroept het bedrijf zich op de hoge mate van betrouwbaarheid, accurate positionering en energiebesparing.

De werkzaamheden voor Huisman bestaan uit het ontwerp, de engineering en de bouw van de twee LEC’s in de productiefaciliteit van het bedrijf in het Chinese Zhangzhou. De inbedrijfstelling van de LEC’s vindt plaats op de werf van Cosco in Qidong, waar de X-klasse schepen worden gebouwd.

De video hierboven toont een reportage van de vervanging van de kraan op de Aeolus met een LEC in 2018.