Categorieën

Service

Huisman bouwt tweede kraan voor Havfram

Huisman bouwt tweede kraan voor Havfram
Nieuws

Huisman bouwt tweede kraan voor Havfram

  • Redactie
  • 19-04-2023
  • Nieuws
Huisman bouwt tweede kraan voor Havfram

Beeld: Huisman


SCHIEDAM - Huisman gaat een tweede grote kraan leveren aan de Noorse windmolenbouwer Havfram. 

Het gaat om een zogenaamde LEC, een Leg Encircling Crane. Een dergelijke kraan wordt gebruikt aan boord van jack-up schepen, die zichzelf op vier of meer poten tot boven het water op kunnen hijsen om zo voor extra stabiliteit te zorgen. De kraan wordt rond een van de poten van het schip gebouwd. 

De kraan voor Havfram wordt drieduizend mt groot met een giek van 155 meter. Zodoende kan de kraan ongeveer tot 180 meter boven dek hijsen. Hij is daarmee identiek aan de kraan waarvoor Huisman en Havfram in december de contracten tekenden. Het ontwerp kwam tot stand in nauwe samenspraak tussen de twee bedrijven.

De kraan komt op het tweede schip van Havfram dat bij CIMC Raffles in China wordt gebouwd. De kraan bouwt Huisman op zijn werf in Zhangzhou, China.

Huisman stelt zijn LEC’s te hebben ontworpen om te voldoen aan de eisen van de zich voortdurend ontwikkelende offshore energiesector voor duurzame energie. De kranen zijn licht van gewicht, hebben een hoge positioneringsnauwkeurigheid en zijn energiezuinig, wat bijdraagt aan een kleinere emissie-footprint tijdens de installatie van steeds grotere turbines.