Categorieën

Service

Huisman levert LEC-kraan aan Cosco

Huisman levert LEC-kraan aan Cosco
Nieuws

Huisman levert LEC-kraan aan Cosco

  • Redactie
  • 09-06-2022
  • Nieuws

Dit filmpje toont het proces rond de montage van een eerdere LEC, door Huisman gebouwd


SCHIEDAM - Huisman gaat een bijzondere kraan bouwen in opdracht van Cosco Shipping Offshore. De twee bedrijven sloten een contract af voor de bouw van een kraan die rond de poot van bijvoorbeeld een boorplatform of installatieschip kan ronddraaien.

Deze zogenaamde Leg Encircling Kraan (LEC) zal door Cosco worden geïnstalleerd op het F-klasse jack-up schip dat de werf bouwt voor Cadeler, een belangrijke toeleverancier in de offshore windindustrie voor installatiediensten, operationele- en onderhoudswerkzaamheden. Een jack-up schip hijst zichzelf met een aantal poten boven het water, om zo op een stabiele manier en zonder invloed van de golven te kunnen werken.

De opdracht aan Huisman voor de nieuwe kraan volgt op het eerdere contract voor de levering van twee 2.600mt Leg Encircling Kranen voor Cadeler’s X-klasse schepen. Zie dit artikel.

Met deze nieuwe kraan zal Cadeler in staat zijn 'offshore fundaties en windturbines te installeren voor de volgende generatie offshore windprojecten overal ter wereld', aldus Huisman. Het F-klasse schip heeft een bijzonder ontwerp, waardoor het schip binnen afzienbare tijd kan worden omgebouwd van een fundatie-installatieschip naar een installatieschip voor windturbine generatoren.

Huisman stelt zijn LEC’s te hebben ontworpen om te voldoen aan de eisen van de zich voortdurend ontwikkelende offshore energiesector voor duurzame energie. De kranen zijn licht van gewicht, hebben een hoge positioneringsnauwkeurigheid en zijn energiezuinig, wat bijdraagt aan een kleinere emissie footprint tijdens de installatie van steeds grotere turbines.

De werkzaamheden voor Huisman bestaan uit het ontwerp, de engineering en de bouw van de LEC in zijn productiefaciliteit in het Chinese Zhangzhou.
De inbedrijfstelling van de LEC vindt volgens planning plaats in 2025 op de werf van Cosco in Qidong

Het bovenstaande filmpje toont het proces rond de (de)montage van een eerdere LEC, door Huisman gebouwd.