Categorieën

Service

Hulp voor VvE's die willen verduurzamen

Hulp voor VvE's die willen verduurzamen
Wonen

Hulp voor VvE's die willen verduurzamen

  • Redactie
  • 20-06-2024
  • Wonen
Hulp voor VvE's die willen verduurzamen

Foto: Rhalda Jansen Fotografie

SCHIEDAM - Schiedam neemt deel in een samenwerkingsverband om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te helpen bij het verduurzamen van hun woningen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de vier grote gemeenten (G4) en een aantal andere (middel)grote gemeenten schieten de VvE's te hulp. Woningeigenaren binnen een VvE blijken bij de verduurzaming van hun woningen vaak tegen allerlei specifieke problemen aan te lopen. Dit maakt het verduurzamen van VvE’s een van de belangrijkste opgaven in deze grote steden.

Met de samenwerkingsafspraken erkennen de partijen dat ze elkaar nodig hebben om voor deze doelgroep de juiste ondersteuning te bieden. Zij zetten nu gezamenlijk in op betere financieringsmogelijkheden, ook voor individuele eigenaren met beperkte financiële middelen. Verder gaan de afspraken over het vereenvoudigen van de besluitvorming en het verbeteren van de positie van VvE-besturen, onafhankelijk en deskundig advies over verduurzaming van woningen en betere mogelijkheden voor natuurvriendelijk isoleren van appartementsgebouwen.

Wethouder Frans Hamerslag: “Wij staan pas aan het begin van de verduurzaming van VvE's. Die krijgen vaak te maken met behoorlijk complexe vraagstukken. Zowel juridisch als financieel, maar ook op het gebied van draagvlak en communicatie. We slaan nu de handen ineen om goede handvatten en praktische oplossingen te bieden aan de vele vrijwillige besturen die hiermee aan de slag gaan. Iedereen moet kunnen meedoen met de energietransitie.”

In de grotere steden zijn veel koop- en huurwoningen onderdeel van een VvE. In de G4 is dat zelfs de helft van alle woningen. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Deze steden hebben veel ervaring met de begeleiding en ondersteuning van VvE’s bij verduurzaming. Dit is precies de kennis en kunde die we breed willen delen met andere gemeenten, zodat alle VvE’s in Nederland hiervan kunnen profiteren. We gaan vanuit het Rijk ondersteunen bij deze kennisdeling via het nieuw op te zetten kennis- en expertisecentrum, naast de bestaande inzet via de Versnellingsagenda VvE’s.”

Binnen de gemaakte afspraken draagt het Rijk bij met financiering en wet- en regelgeving. De gemeenten doen dat met de kennis van de wijken, het laagdrempelig aanbieden van advies- en ondersteuning, de koppeling met andere opgaven in de wijken en eventueel maatwerk van maatregelen per wijk of buurt.

Het samenwerkingsverband bestaat uit het Rijk, de G4 (de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht), het stedennetwerk G40 en de gemeenten Alkmaar, Almere, Breda, Delft, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Groningen, Leiden en Schiedam. De afspraken werden woensdag 19 juni in Rotterdam bekrachtigd. Namens de gemeente Schiedam tekende wethouder Frans Hamerslag.