Categorieën

Service

Idealistische advocaat wil boom op monumentenlijst

Idealistische advocaat wil boom op monumentenlijst
Nieuws

Idealistische advocaat wil boom op monumentenlijst

  • Kor Kegel
  • 06-09-2022
  • Nieuws
Idealistische advocaat wil boom op monumentenlijst

De sequioa


SCHIEDAM – De Bomenridders Schiedam willen een indrukwekkende sequoiadendron giganteum op de lijst van monumentale en dus beschermde bomen geplaatst zien. Met dat verzoek heeft mr. Marco van Duijn zich gewend tot de Schiedamse gemeenteraad. 

Hij is werkzaam bij Utopie Advocaten, een praktijk van idealistische advocaten in Den Haag. Ze zijn dierenvrienden en natuurbeschermers en hebben hun kantoor boven een horeca-etablissement, dat ze zelf exploiteren. 

De bijzondere boom staat op het adres Warande 190-192, waar Age Vastgoed uit Heiloo een bouwplan voor zeven koopwoningen wil realiseren. “De sequoia is zeldzaam en van grote dendrologische waarde”, schrijft Van Duijn namens de Bomenridders. “De boom is kerngezond en zijn grootte neemt jaarlijks sterk toe. Op de locatie is hij door grootte en hoogte sterk beeldbepalend, hij steekt ruimschoots boven de huizen en de omringende bomen uit.” 

Het woord ‘giganteum’ wijst op de grote stamdiameter en boomhoogte die een exemplaar van deze soort kan bereiken. In de steden is maar beperkt plaats voor bomen van deze soort. De diameter van dit exemplaar is nu al meer dan een meter. Omdat de boom aan de Warande wintergroen is, vormt hij een goede schuilplaats voor uilen. Het is een bekend feit dat deze vogelsoort zich in een gebied vestigt wanneer er wintergroene bomen zijn. 

Volgens Van Duijn is deze boom de oudste, dikste en hoogste in Schiedam en Vlaardingen.