Categorieën

Service

Illegale hondenhandelaren veroordeeld: 'We zijn geen dierenbeulen'

Illegale hondenhandelaren veroordeeld: 'We zijn geen dierenbeulen'
Nieuws

Illegale hondenhandelaren veroordeeld: 'We zijn geen dierenbeulen'

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 14-05-2024
  • Nieuws
Illegale hondenhandelaren veroordeeld: 'We zijn geen dierenbeulen'


SCHIEDAM/ROTTERDAM – Bij een autowasstraat in Schiedam wordt door twee mannen aan iemand een hondenpuppy overhandigd. Een ooggetuige ziet de jonge Dobermann en vertrouwt de boel niet. Hij waarschuwt de politie. Kort erop arresteert die twee Serviërs op verdenking van illegale hondenhandel. Beiden moeten zich in de rechtbank verantwoorden.

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt het bij doorzoeking van hun auto foute boel, zo vertelt de officier van justitie dinsdag bij de politierechter. “In de wagen lagen twee blanco Griekse hondenpaspoorten. In Nederland mag alleen een dierenarts een blanco paspoort voorhanden hebben.”

In de wagen zitten ook nog vijf honden met een Roemeens dierenpaspoort. Net als de pup hadden de mannen de beesten als ‘goederen’ moeten aangeven bij het inrijden van de Europese Unie, zo stelt de officier. In hun geval zou dat in Hongarije zijn geweest. “Dan krijg je een document zodat je kunt vaststellen dat de goederen op de juiste manier zijn vervoerd.” 

Verder was het duo in de ogen van de aanklager in overtreding, omdat bij de overgedragen pup bij de wasstraat diens oren en staart waren bijgesneden. Iets wat in Nederland inmiddels verboden is.

“Het is van belang om streng op te treden tegen de illegale handel in honden”, vindt de officier. Hij eist uiteindelijk dertig dagen cel, waarvan 27 dagen voorwaardelijk. Na hun arrestatie zaten de twee al drie dagen in voorarrest.

Inmiddels is I. M. (40) weer terug in thuisland Servië en zit medeverdachte J. D. (28) in Amerika, zo verklaart advocaat Marko Šćulić hun afwezigheid bij de rechtszaak. Daarbij bepleit hij vrijspraak.

Volgens de raadsman brachten zijn cliënten de honden in opdracht van een baas rond bij klanten in Europa. Hij stelde dat de mannen zo mochten doorrijden in Hongarije en Duitsland. “Dat wekt het vertrouwen dat wat ze doen rechtmatig is”, aldus Šćulić. Ook is het couperen van een Dobermann, het soort pup dat werd overgedragen, volgens hem in Servië heel normaal. 

Behalve het ongenoegen over de drie dagen detentie, zit het de mannen volgens hem dwars dat ze zouden zijn neergezet ‘als een soort dierenbeulen’. “Ze zeggen: ‘We zijn geen criminelen’. Ze houden allebei van honden. Ze stopten onderweg elke drie uur om ze uit te laten en er was genoeg eten en drinken.”

De politierechter acht beide mannen schuldig aan illegale hondenhandel. ”Niemand zegt dat ze kwaad in de zin hadden, maar wat ze deden mag niet.”

De eis van het OM neemt ze over.