Categorieën

Service

Inflatie naar 5,7 procent

Inflatie naar 5,7 procent
Nieuws

Inflatie naar 5,7 procent

  • Redactie
  • 11-07-2023
  • Nieuws
Inflatie naar 5,7 procent

SCHIEDAM - De inflatie in Nederland was in juni 5,7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Consumentengoederen en -diensten waren in mei nog 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In juni waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,2 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was de prijsstijging op jaarbasis 7,9 procent.

De afname van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en voeding. In juni waren motorbrandstoffen 23,2 procent goedkoper dan in juni 2022. In mei waren de prijzen hiervan 18,3 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voedingsmiddelen waren in juni 13,1 procent duurder dan vorig jaar. In mei was de prijsstijging op jaarbasis 15,2 procent.

De prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) had daarentegen een verhogend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Energie was in juni 19,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei waren de prijzen 24,9 procent lager dan een jaar eerder.

Tabak was in juni 14,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in mei was dat 1,5 procent. De accijnsverhoging op tabaksproducten per 1 april 2023 zorgde voor een stijging van de prijzen. Omdat er in de eerste maanden na de accijnsverhoging nog tabaksvoorraden met oude accijnstarieven werden verkocht, werkt de accijnsverhoging met wat vertraging door in de verkoopprijzen.