Categorieën

Service

Interviews op Stationsplein voor participatie

Interviews op Stationsplein voor participatie
Wonen

Interviews op Stationsplein voor participatie

  • Redactie
  • 27-06-2022
  • Wonen
Interviews op Stationsplein voor participatie

Het kantoorgebouw bij het station, bekend als het AMEC-gebouw, wordt herontwikkeld; foto: terrasadschie.nl


SCHIEDAM - De openbare ruimte rondom station Schiedam Centrum krijgt een nieuwe inrichting wanneer de woningbouwprojecten Terras aan de Schie en s’MAAK gereed zijn. Het ontwerp ervoor ligt er echter nog niet en moet nog worden gemaakt. Samen met omwonenden, reizigers en betrokkenen zal de gemeente Schiedam na de zomer een plan voor de openbare ruimte van het Stationsgebied ontwerpen. Vooruitlopend op dit participatieproces worden woensdag 29 juni diverse interviews gehouden op het Stationsplein. In opdracht van de gemeente gaat een zogeheten Urban Detective aan de slag om informatie te verzamelen.

Met vragen zoals ‘Wat leeft er in uw wijk?’ en ‘Wat zijn uw wensen en dromen voor het stationsgebied?’ nodigt de Urban Detective passanten uit om hun mening te geven. Ook vinden interviews plaats met een aantal direct betrokkenen in de wijk, zoals een bewoner en de wijkagent. De interviews leveren uiteindelijk een korte, aansprekende video op die de kracht van een plek laat zien: het fundament voor de ontwikkelingen van de toekomst. Na de zomer zal de gemeente omwonenden, reizigers en betrokkenen uitnodigen om mee te denken over het ontwerp voor de openbare inrichting van het gebied rondom het station. Het bureau Kickstad, waarvan de Urban Detective onderdeel is, zal dit participatieproces in opdracht van de gemeente begeleiden.

Net als andere steden in de Randstad staat Schiedam voor een grote opgave op het terrein van woningbouw: er is behoefte aan woningen, in allerlei typen. In de omgeving van het station Schiedam Centrum hebben zich enkele ontwikkelaars met initiatieven gemeld. De plannen zijn om in dit gebied circa 3.500 woningen te bouwen. Deze ontwikkelingen vragen om een goed ingerichte buitenruimte, die aansluit bij de nieuwbouwontwikkelingen en de behoefte van de wijk en de stad. De verschillende projecten (Terras aan de Schie, s’MAAK, Schieveste en de Peperkliplocatie) zijn onderdeel van de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. Het doel hiervan is dat iedereen in Schiedam prettig kan wonen, werken, leven, verblijven en zich kan ontwikkelen.