Categorieën

Service

Irado leegt gft-kliko weer iedere week

Irado leegt gft-kliko weer iedere week
Wonen

Irado leegt gft-kliko weer iedere week

  • Advertorial
  • 10-06-2024
  • Wonen
Irado leegt gft-kliko weer iedere week


SCHIEDAM - Irado leegt vanaf vandaag de gft-kliko's in Schiedam weer iedere week.

"Dit om overlast van stank en maden te voorkomen", aldus de afvalinzamelaar. Het vaker ophalen van de resten aan eten en tuinafval gebeurt vooralsnog tot 30 augustus.

Irado komt ook met tips om de gft-kliko's in de zomer 'fris' te houden:
* Maak geleegde containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.
* Laat de bak drogen voordat voordat er nieuw afval in komt
* Verpak etensresten direct. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten, bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbare afvalzak, maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
* Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.
* Verpak verpakkingen met etensresten direct in een vuilnis- of doorzichtige zak. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.

"Maden zijn larven van vliegen en muggen. Vliegen leggen graag eitjes op etensresten en uitwerpselen. Eén vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na acht uur kunnen uitkomen."

Voor wie toch maden vindt in zijn of haar container heeft Irado ook nog een paar tips ('niet wetenschappelijk bewezen'):
* Klimop (Hedera) – Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
* Lavendel: takje met bloempjes (geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

En dan nog zo'n vraag: deksel open of dicht? "Of de deksel van de gft-container beter open of dicht kan blijven, hangt af van waar je het meeste last van hebt. Als je stank wilt voorkomen, kan je de container beter open laten en zorgen dat er luchtcirculatie plaatsvindt. Als je overlast door vliegen en maden wil voorkomen, kan je beter de gft-container goed sluiten. Waarvoor je kiest hangt onder andere af van de samenstelling van het gft-afval dat in de container wordt gedaan (voedselresten trekken ongedierte aan) en het vochtigheidsgehalte van het afval (in droog afval komt het rottingsproces minder snel op gang)." 

Voor meer tips over de beste manier om met de gft-kliko om te gaan (wat gooi je er wel of niet in, bijvoorbeeld), zie de website van Irado.

Nog een echte tip: :Sinds 2023 is de Greenclip verkrijgbaar. Dat is een afvalcontainerclip voor natuurlijke ventilatie. Die voorkomt broei, condensvorming, stank en vermindert de kans op maden."


Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →