Categorieën

Service

Irritatie over huisvesting arbeidsmigranten Westland groeit

Irritatie over huisvesting arbeidsmigranten Westland groeit
Wonen

Irritatie over huisvesting arbeidsmigranten Westland groeit

  • Redactie
  • 29-07-2020
  • Wonen

SCHIEDAM - Met name in Den Haag groeit de verontwaardiging over het onvermogen van het Westland om de arbeiders te huisvesten die in de glastuinbouw worden ingezet.

Zeven plannen voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten werden er de afgelopen jaren in het Westland gemaakt, maar steeds sneuvelden deze op verzet van de Westlanders. Vorige week viel ook het laatste plan, waarin aan de Madeweg in Monster 78 mensen zouden worden ongebracht, in duigen. Opnieuw waren het omwonenden die dwarslagen. En was het de politiek die haar oor daarnaar te luisteren legt.

Beschikbare cijfers laten zien dat van de twaalfduizend arbeidsmigranten die in het Westland werkzaam zijn, er niet meer dan 4.500 wonen in Naaldwijk, De Lier, Monster en de andere kernen van de jonge gemeente. De anderen? Die huizen in Den Haag, en ook in Delft, Vlaardingen en Schiedam.

"Westland heeft wel de lusten, maar niet de lasten", stelt het Haagse raadslid Pieter Grinwis (CU/SGP). "Al jaren kunnen wij duizenden arbeidsmigranten die in het Westland werken, hier in Den Haag opvangen." Dat is volgens hem bezwaarlijk omdat de arbeidsmigranten in Den Haag gaan wonen 'in wijken die al ongelooflijk druk en krap zijn'. "Bewoners ervaren overlast en rommel op straat, maar in het Westland plukken ze de vruchten en wij plukken hier alleen de wrange vruchten." Volgens Grinwis zou in dit geval de provincie moeten ingrijpen. "Zij moeten gewoon zeggen tegen Westland: 'oké jullie willen duizend extra arbeidsmigranten, dan zorg je ook voor duizend extra bedden'."

De provincie Zuid-Holland lijkt die handschoen op te pakken. Gedeputeerde Anne Koning noemt de huisvesting van arbeidsmigranten 'een groot vraagstuk' en wil samen met het  Westland een experimenteel project gaan uitvoeren, met als doel 'meer zowel kwantitatieve als kwalitatieve huisvesting' te realiseren.

De Westlandse Omroepstichting (WOS) maakte bovenstaande reportage over het Haagse ongemak.