Categorieën

Service

Jenneke: kittens opvangen is echt een klus

Jenneke: kittens opvangen is echt een klus
Nieuws

Jenneke: kittens opvangen is echt een klus

  • Ingezonden
  • 10-04-2023
  • Nieuws
Jenneke: kittens opvangen is echt een klus

Foto's: Liesbeth van Duijn


INGEZONDEN - Liesbeth van Duijn maakt graag foto's en houdt van dieren. Buitenkansje dus toen zij bij Jenneke van den Berg belandde...

Vorige week mocht ik op bezoek komen in de opvang kittenkamer bij Jenneke van den Berg. Zij is sinds kort vrijwilligster bij stichting Kittenplace en verzorgt nu vier kittens uit een nestje. Moederpoes had niet genoeg melk en accepteerde de kittens niet. De eigenaar heeft contact gezocht met de stichting omdat er thuis geen mogelijkheid was om de kittens groot te brengen. De kleintjes hebben inmiddels al wel hun 'gouden mandje' gevonden voor als zij straks mogen uitvliegen.

Het verzorgen van kleine poesjes is een hele dagtaak. Zo worden ze grootgebracht met de fles. De eerste vier weken zijn de kittens bij collega-vrijwilliger Emel geweest, die de kleintjes met veel geduld en liefde om de twee uur flesvoeding heeft gegevens. Met vier weken was het zover dat ze naar Jenneke mochten verhuizen waar de verzorging en opvoeding verder gaat.

Jenneke is nu bezig om de kittens over te laten gaan op vast voer en geeft daarnaast ook nog flesvoeding. Het regelmatig poetsen van de kittens hoort er ook bij, want een moederpoes om de kleintjes te wassen is er niet. Ook het aanleren om hun behoefte te doen op de kattenbak was een uitdaging. Het socialiseren van de kittens is geen straf, zo wordt er veel met hen gekroeld en gespeeld met de pluizenbolletjes en leren zij met andere katten en hond omgaan. Ook het laten wennen aan de stofzuiger, geluiden van de tv en een ritje in de auto hoort hier allemaal bij. Het is best veel werk, maar Jenneke is dankbaar dat zij onderdeel mag zijn om deze kleintjes een goede start te geven.

Stichting Kittenplace bestaat al sinds 1 januari 2017. Haar visie: “Hulp bieden aan dieren in nood. Het terugdringen van het overschot aan moederpoezen en kittens door het opvangen, socialiseren en herplaatsen.” De stichting is altijd op zoek naar donateurs en/of vrijwilligers die zwangere moederpoezen en/of hun kittens in nood willen opvangen en verzorgen. Meer informatie kan is te vinden op I: stichtingkittenplace.nl