Categorie├źn

Service

Jozef-plataan onder vijf mooiste van Nederland

Jozef-plataan onder vijf mooiste van Nederland
Nieuws

Jozef-plataan onder vijf mooiste van Nederland

  • Redactie
  • 30-09-2022
  • Nieuws
Jozef-plataan onder vijf mooiste van Nederland

SCHIEDAM - De grote plataan bij de Jozefschool in de Warande is gekozen in een Top 5 van mooiste bomen van Nederland. Zij worden door de Nationale Bomenbank geadopteerd voor 'levenslange boomzorg'.

De boom wordt geschat op een leeftijd van 125 jaar en was voorgedragen door Tup Näring. Hij gaf daarbij aan: "Deze St. Jozef-plataan heb ik zo genoemd omdat hij staat bij de dependance van de St. Jozefschool. Er stond hier eerst een houten Finse school noodschool. Mijn zus zat hier op de middelbare, de meisjes-Mulo. Zowel mijn vader als mijn twee broers en ik gingen naar de St. Jozefschool. En ook onze twee dochters hebben we naar de St. Jozefschool laten gaan. Drie generaties dus. En allemaal liepen we vier keer per dag langs deze mooie dikke Plataan die we nog een heel lang gezond leven gunnen."

De boom werd na de voorzet van Näring eerst in een groep van vijftig genomineerde bomen geschaard. Van de publieksjury in een prijsvraag uitgeschreven door de Nationale Bomenbank en Terra Nostra bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan, kreeg de boom 128 stemmen. Relatief weinig, maar werd door de jury hoog ingeschaald, samen met bomen in Oirschot, Arnhem, Eefde en Oss.

"Een plataan op de speelplaats en in het trottoir met een imposante, grillige stam", zo typeert de jury de boom. "Met de juiste zorg kan er nog generaties lang onder deze boom gespeeld worden. De boom verzorgt met 2119 vierkante meter bladoppervlakte in deze hoogstedelijke omgeving een aantrekkelijk klimaat."

SIKO

Burgemeester van Lierplein 71, Vlaardingen

Meer over SIKO →