Categorieën

Service

Karateka's Wairando gelauwerd terug van EK

Karateka's Wairando gelauwerd terug van EK
Sport

Karateka's Wairando gelauwerd terug van EK

  • Redactie
  • 06-08-2018
  • Sport
Karateka's Wairando gelauwerd terug van EK

(Vlnr) Martha Pelkman, Isabel Mellegers, Mila Pieplenbosch, Jay Stigter, Nadia Pieplenbosch, Marcel Both en Robbin Ooms; foto: Wairando


KARATE - Afgelopen week nam een Nederlandse delegatie met 69 geselecteerde karateka’s deel aan het Europees kampioenschap in Braga (Portugal). In de selectie zeven karateka's van Karate Instituut Wairando (gevestigd in Dordrecht, Zwijndrecht, Hoogvliet en Schiedam).

Een week geleden reisden de karateka’s van Wairando naar Braga om in drie zeer volle toernooidagen in hun onderdeel en categorie te strijden voor het goud. Voor Wairando waren Robbin Ooms (4e dan), Isabel Mellegers (4e dan), Martha Pelkman (1e dan), Marcel Both (1e dan), Nadia Pieplenbosch (bruin), Jay Stigter (bruin) en Mila Pieplenbosch (blauw) geselecteerd.

De eerste dagen waren met name bedoeld om te wennen aan het klimaat en voldoende rust te hebben voor verschillende wedstrijddagen van het Europese kampioenschap 2018. Op donderdag hebben alle deelnemers de plichtplegingen gedaan, was er het wegen, identificeren, registreren en de centrale Nederlandse training. Op vrijdagochtend zijn de eerste kata-wedstrijden gedaan (schijnvechten) voor alle leeftijden en kumite (vechten) voor de jongsten tot veertien jaar in de middag.

In de kata-wedstrijden streden de vier dames van Wairondo om het goud. Het deelnemersveld was zeer sterk en groot. Isabel Mellegers werd derde en pakte brons, de andere dames werden in hun categorie vijfde, zesde en twaalfde. In de tweede helft van de middag mocht Mila Pieplenbosch in het kumite uitkomen, samen met Jay Stigter. Na de verschillende wedstrijden stonden ze allebei in de wedstrijd om het brons. Stigter pakte bij de tien-/eljarigen het brons en Pieplenbosch lukt dat tussen de acht- en negenjarigen niet.

De zaterdag waren de individuele kumite wedstrijden voor de volwassen: Robbin Ooms legde het in zijn eerste wedstrijd af tegen een Spaanse tegenstander maar haalde uiteindelijk toch een derde plaats en brons. Martha Pelkman verloor haar eerste wedstrijd en ook de tweede op beslissing van de scheidsrechters en daarmee eindigde ze als vierde in haar poule. Marcel Both en Isabel Mellegers deden het beter, want beiden behaalden na een superspannend gevecht het zilver in de individuele kumite-wedstrijden.

Gisteren was de laatste toernooidag. Deze dag stond met name in het teken van de teams, de open klasse en als afsluiter de Champions Cup. Ooms won de eerste twee wedstrijden in de open klasse, maar kwam toen dezelfde Spanjaard tegen die hem zaterdag al had dwarsgezeten en verloor weer. Stigter was teamlid en zijn team deed het fantastisch: samen met een ander Nederlands team kwamen ze tegenover elkaar te staan om het goud en zilver. Uiteindelijk behaalde de jonge karateka met zijn team het zilver.

In de Champions Cup stond Nederland tegenover Engeland. Bij de vrouwen mocht een Nederlandse haar titel verdedigen maar de Engelse tegenstandster scoorde in de laatste seconden een punt en dat viel niet meer goed te maken. Bij de heren moest Ooms het opnemen tegen Joe Kellaway, een professioneel karateka. De Nederlander verloor in wat door de Engelsman een titanenwedstrijd werd genoemd, met drie scorende technieken van Kellaway.

De Nederlandse delegatie behaalde 53 medailles, waarvan 18 gouden, 16 zilveren en 18 bronzen en was daar zeer tevreden mee. Nederland eindigde zo bovenaan het landenklassement, met Portugal als tweede en Engeland op de derde plaats. In totaal deden 760 karateka's uit veertien landen mee aan dit Europese kampioenschap.