Categorieën

Service

‘Mystiek Lichaam’ van Frans Kellendonk staat centraal

‘Mystiek Lichaam’ van Frans Kellendonk staat centraal
Uit

‘Mystiek Lichaam’ van Frans Kellendonk staat centraal

  • Advertorial
  • 09-04-2024
  • Uit
‘Mystiek Lichaam’ van Frans Kellendonk staat centraal


SCHIEDAM - Neerlandicus Hans Overheul geeft op zaterdagochtend 20 april een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. In de maand april bespreekt Overheul het boek Mystiek Lichaam van Frans Kellendonk. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. 

‘Mystiek lichaam’ beschrijft een jaar uit het leven van het gebroken gezin Gijselhart, dat model staat voor de Nederlandse samenleving aan het eind van de twintigste eeuw. Vader Gijselhart, een bejaarde weduwnaar, is belust op geld en macht over zijn naaste omgeving. Dochter Magda, alias Prul, kiest voor het bewust ongehuwde moederschap, maar zal zich tenslotte alsnog verenigen met de joodse vader van haar kind. Zoon Leendert, die in New York in kunst handelde, keert als aidspatiënt terug in de schoot van de familie, maar is daar niet echt meer welkom. Geen van de personages ontkomt aan de spot en het sarcasme van de schrijver.

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand normaal in De Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. 

Praktische informatie
Datum: zaterdag 20 april, 10.30 - 12.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur)
Locatie: bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam
Entree: gratis, reserveren is niet noodzakelijk